Je možné kýchnout s otevřenýma očima?

4. září 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Že není možné kýchnout s otevřenýma očima? A nevyletí mi oči z důlků? Zdá se, že jsme opět narazili na evergreeny diskusí na sociálních sítích. Pojďme se na tyto „problémy“ podívat zblízka.

Kýchnutí je reflex vyvolaný podrážděním zakončení trojklaného nervu. Většinou se jedná o mechanické podráždění v nose, může se však jednat i o čistě psychické podněty. Aerosol, který při kýchnutí z našeho nosu a úst vyletí, sice může mít rychlost až 150 km v hodině, rychlost kýchnutí však naše oči neohrozí. Ty jsou totiž upevněny několika páry okohybných svalů, které oční bulvu spolehlivě udrží na místě.

Čtěte také

Pravdou však je, že většina lidí skutečně při kýchání oči zavírá a nedokáže tento pohyb vědomě ovlivnit. Možným vysvětlením je, že se jedná o reflex chránící oči před nečistotami a mikroby, které kýcháním vypudíme.

S mnohem větší pravděpodobností jde však o reflex, který ve své podstatě nemá žádné funkční vysvětlení. Proces kýchnutí zapojuje velké množství svalů na těle, přičemž některé k úspěšnému kýchnutí vůbec nejsou zapotřebí.

autor: ČRo
Spustit audio