Je to možná zpráva desetiletí, ocenil Gauckovu lítost nad činy Němců ředitel Památníku Lidice

8. červen 2012

Německý prezident Joachim Gauck dnes vyjádřil lítost nad osudem Lidic a Ležáků. V dopise adresovaném prezidentovi Václavu Klausovi uvedl, že si vědom historické odpovědnosti za vyhlazení obou obcí. Gesto po Václavu Klausovi ocenil i ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl a starostka obce Veronika Kellerová.

„Já jsem opravdu rád, že jsem se toho jako ředitel Památníku Lidice dožil. Jsem za to vděčný zejména kvůli lidickým a ležáckým obětem i přeživším. Jsem rád, že se toho dočkali,“ říká ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

„Myslím si, že takový obsah a rozsah omluvy nemohl nikdo očekávat. Nejenže se tady pojmenovávají všechny příčiny a následky toho, co se stalo, a mluví se o tom, že to byl opravdu německý nacismus – tomu se vždycky vyhýbalo, ale dokonce se mně líbí, že pan Joachim Gauck vypíchl i ty hrdiny. Mluví nejen o Kubišovi a dalších, ale o všech sedmi,“ vysvětluje svůj vděk Červencl.

„Pro nás je to možná nejlepší zpráva desetiletí,“ dodává. Gauckovo prohlášení pro Červencla zakončuje snahu o vyrovnání česko-německých křivd: „Pro mě, jako člověka, který nežil v Lidicích, který v Lidicích nepřišel o rodinu a o všechno, ano. Je to ale spíše otázka na poslední žijící lidické ženy.“

Gauckovo gesto potěšilo i starostku Lidic Veroniku Kellerovou, která je také vnučkou jedné z přeživších lidických žen: „Trvalo to 70 let, ale aspoň někteří přeživší se tohoto gesta prezidenta Německa dočkali.“

Čtěte také

Podle analytika pražského Ústavu mezinárodních vztahů Roberta Schustera jde o velmi silný signál, který z Německa zazněl. Připomíná, že předtím, než se stal prezidentem, byl Gauck dlouhá léta teologem a evangelickým farářem, a proto pro něj nejsou otázky života a smrti prázdné fráze.

„Věřím, že právě takovéto zásadní prohlášení nemohlo proběhnout bez nějaké předchozí domluvy nebo koordinace. Předpokládám, že je to skutečně vyjádření celé německé politické reprezentace, a tudíž je třeba to brát jako vyjádření celého německého národa,“ konstatuje.

autoři: ves , msk
Spustit audio

Více z pořadu