Je libo kaviár a víno přímo z jaderné elektrárny? Zamiřte do Finska

Finové pěstují víno v jaderné elektrárně. Ano, přesně v atomovém areálu Olkiluoto. A lahodným mokem z vinice, která stojí v sousedství nukleárních reaktorů, můžete zapíjet i kaviár. I ten pochází z místní farmy. Jak je něco takového možné a jak vůbec takové víno chutná?

„Jediným dopadem na životní prostředí, který jaderná elektrárna má, je teplá voda vypouštěná přímo do moře. Je zhruba o osm stupňů teplejší, proto ani v zimě nezamrzá,“ ukazuje Käthe Sarparanta z firmy provozující nukleární komplex Olkiluoto na vodní kanál ústící do mořského zálivu.

Stojíme na ptačí pozorovatelně krčící se ve stínu dvou reaktorů Olkiluoto 1 a 2 i nově budované trojky. Z úst nám stoupá pára, stejně jako od poklidné hladiny pod námi. Venku je mínus patnáct, a kam oko dohlédne, všude je sníh a led. Jen u výpustě si vesele plave několik divokých hus.

Zdejších ryb se bát nemusíte, nejsou radioaktivní

Právě tuto odpadní vodu vytékající z reaktorů, samozřejmě vyčištěnou, využívá i farma stojící o pár kroků dál, uvnitř které se v obřích kádích prohánějí stovky ryb.

Čtěte také

„Zkoumáme je. Od vylíhnutí až do doby, než se z nich stanou dospělí jedinci. Máme tady hlavně jesetery sibiřské, dále lososovité síhy a v prvním patře pak chováme i tyhle kraby,“ říká Kari Pipatti, zatímco mi před očima doslova mává dvěma kraby. Jeden má vajíčka zbarvená do červena, druhý do černa.

Pan Kari Pipatti v elektrárně Olkiluoto pracoval dvacet let jako elektrikář, nyní se stará právě o tuto vskutku výjimečnou farmu.

Nebojte se, tyhle ryby radioaktivní nejsou

„Kaviár, který z ryb získáme, neprodáváme. Vše je určeno pro místní spotřebu a stejné je to i s rybami, na nichž si můžete pochutnat ve zdejší jídelně. Ryby i kaviár nabízíme našim hostům, různým návštěvám, samozřejmě i zahraničním. Měli jsme tu třeba Japonce z Fukušimy a prý si hodně pochutnali. A nemusíte se ničeho bát, naše ryby nejsou radioaktivní,“ dodává s úsměvem.

Láhev zdejšího vína je unikátním kouskem

Ke kaviáru z jaderné elektrárny si navíc můžete dát i sklenku vína, které se tu také pěstuje. Malá vinice nacházející se v těsném sousedství rybí farmy je dokonce nejsevernější v Evropě, tedy pokud nepočítáme vinnou révu rostoucí ve skleníku univerzity v Oulu. V každém případě je ale jedinou svého druhu na světě.

„Vinnou révu jsme získali z Litvy, víno nám pak zpracovává jeden vinař a musím říct, že je rok od roku lepší. Dříve ho dělal jeden člověk ze středního Finska, ke kterému jsme hrozny odváželi, to se ale prostě nedalo pít. Chutnalo jako benzín nebo petrolej. Brrr! Teď už je celkem dobré,“ říká Kari Pipatti s očividným potěšením a sáhne po láhvi růžového.

Atomový areál Olkiluoto

Úroda tu prý není nijak oslnivá, ale když se zadaří, sklidí až 850 kilogramů hroznů. Třeba loni to však kvůli špatnému počasí bylo pouhých 200 kilo. O to více si pak lahodného moku cení. Já mohu jen dodat, že růžové víno z jaderné elektrárny Olkiluoto je, no, řekněme, pitelné. V každém případě je ale láhev s touto vinětou unikátním a možná i sběratelským kouskem.


Zvětšit mapu: jaderný areál Olkiluoto ve Finsku

autor: mir
Spustit audio