Je lepší lednička, nebo sauna? Fotbalista Ondrášek zažil chlad za polárním kruhem a teď i horký Dallas

Pro profesionálního fotbalistu bývá odchod z Česka do zahraničí výzvou nejen po sportovní stránce. Útočníka Zdeňka Ondráška kdysi odchod z Česka naopak zachránil před závislostí na hracích automatech a pomohl mu růst po všech stránkách. Vyzkoušel si život za polárním kruhem v Norsku a teď český reprezentant ochutnává jižanský styl v Texasu.

V Dallasu je evropský fotbal spíš exotickým sportem a zábavou pro obyvatele z řad hispánské menšiny. „To jsou naši el matador,“ komentuje Zdeněk Ondrášek skupinku fanoušků, kteří si opodál notují v typickém latinském rytmu. „Je to pro ně zábava, prostě celý zápas zpívají. Nejsou to žádní hooligans jako u nás nebo v Polsku,“ dodává fotbalista.

Čtěte také

Zdeněk? Zapomeňte!

V Americe se vyplatí poutat na sebe pozornost podmanivou značkou a Zdeněk Ondrášek má jednu takovou doslova napsanou na těle. Podle jednoho z mnoha tetování mu tady nikdo neřekne jinak než jeho dávnou přezdívkou – Kobra.

Je to úderné, pro Američany srozumitelné a pro jeho roli na hřišti tolik výstižné, že by se s takovým nápadem neztratil ani v prezidentské volební kampani, která už se tu naplno rozhořela.

„I pro Nory bylo lehčí říct Kobra než Zdeněk, asi i díky tomu se to tak chytilo. Na Zdeňka slyším, ale vždycky se musím usmát. Občas to z legrace použije moje přítelkyně, ale Američani se o to ani moc nesnaží,“ usmívá se český fotbalový talent.

Zdeňku Ondráškovi ani v Americe neřekne nikdo jinak než Kobra

Je lepší lednička, nebo sauna?

I v Texasu lidé holdují tetování a Zdeněk už si tady nechal udělat dvě nová. Ale zdejší podnebí tomu není příliš nakloněné, protože po návštěvě tetovacího salonu by člověk neměl příliš chodit na sluníčko. A to může být v Texasu často problém.

Právě počasí je pro českého reprezentanta Zdeňka Ondráška další zásadní změnou. Kromě let ve středoevropském prostoru na jihu Čech a v Krakově zažil také polární noci a zimy na severu Norska.

„Na zápasy to tam bylo fajn, lepší hrát v ledničce než v sauně, ale život je lepší na sluníčku než ve sněhu. Tady je to těžké jenom na hřišti, když je třeba 38 nebo 40 stupňů a taky je tu vysoká vlhkost vzduchu. S tím se tady peru asi nejvíc,“ připouští.

Čtěte také

Hudbou proti zdi

Souboje jiného druhu se týkají muziky, která tradičně patří k výbavě fotbalové šatny. A jak asi tušíte, vkus hráčů z různých kultur se může hodně lišit. V Dallasu to platí, protože Hispánce má zdejší klub nejenom na tribuně.

„Jejich muzika je fajn někde na dovolené na pláži, ale ne do šatny a už vůbec ne před zápasem – to je hrůza. Já mám rád techno, house, electric house, ale z toho je pak bolí hlava,“ popisuje hudební přetahovanou mezi středoevropskou a latinskoamerickou buňkou Zdeněk Ondrášek, reprezentační útočník a třetí český fotbalista v americké MLS.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související