Je Kundera stále český spisovatel?

2. duben 2014
Radiofórum

Jeden z nejvýznamnějších autorů českého původu Milan Kundera v úterý oslavil své 85. narozeniny. Kunderova díla jsou známá po celém světě a právě v zahraničí je spisovatel stále spojován s Českou republikou, on sám se ale od své vlasti distancoval.

Od roku 1970 Kundera žije a tvoří ve Francii, Česko po roce 1989 pouze několikrát, a spíše tajně, navštívil. Snaží se příliš nevstupovat do veřejného života, protože za spisovatele by podle něj měla mluvit jeho tvorba, ne vždy se mu to ale daří.

U příležitosti Kunderových pětaosmdesátin vyšel francouzsky jeho zatím poslední román Slavnost bezvýznamnosti, který měl „premiéru" na podzim v italské verzi. Českého překladu se, stejně jako u naprosté většiny jeho děl z posledního desetiletí, zřejmě v nejbližší době nedočkáme. Autor se k nim sám vracet nechce, zároveň si ale nepřeje, aby je překládal někdo jiný.

Proč podle vás Milan Kundera „zanevřel" na Česko? A považujete ho spíše na českého, nebo francouzského autora? Myslíte si, že někdy budou v češtině k dispozici všechna Kunderova díla?

Hostem Markéty Ševčíkové bude po 19. hodině slovesný dramaturg brněnského rozhlasu Tomáš Sedláček.

Diskutujte s námi o tomto tématu na našem Facebooku zde.

Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: mše
Spustit audio