Je horší než Hitler a navíc je Žid, myslí si Libyjci o Kaddáfím

Jednou z nejsledovanějších zemí světa je v těchto dnech Libye. Odpůrci režimu Muammara Kaddafího tam bojují s jeho jednotkami. Co si vlastně běžní Libyjci o svém vůdci myslí?

Centrem odporu proti Muammaru Kaddafímu je druhé největší libyjské město, miliónové Benghází. Na nábřeží před budovou nejvyššího soudu se v pátek konají bohoslužby, které se mění v politické shromáždění odpůrců libyjské diktatury.

Jinak je prostranství centrem různých povstaleckých aktivit. Zahraniční novináři vědí, že tady v každou denní i noční dobu najdou lidi ochotné vyprávět své příběhy nebo komentovat bouřlivé události. Právě teď odtud odjíždějí náklaďáky plně naložené raketami a vydávají se směrem k městu Rás Lanúf, kde povstalci svádějí těžké boje s protivníkem.

Odhodlání jim dodává třeba výstava fotografií obětí Kaddáfího hrůzovlády. „Chtěli ho odstranit, a tak nechal všech 1200 lidí v jeden den v Tripolisu postřílet a zahrabat. Bylo to 29. června 1996,“ vysvětluje student medicíny Sat al Mismárí, který se chystá přestoupit na lékařskou fakultu v Česku.

V očích Libyjců je Kaddáfí největším zločincem historie, před Hitlerem a izraelským premiérem

Na nábřeží rozhořčeně diskutují hloučky starších Libyjců, kteří zcestovali svět a zažili i dobré časy. Jako například asi 70letý obchodník Mohammed. Kaddáfímu nemůže přijít na jméno. „Je dvakrát nebo třikrát horší než Hitler. Ten chtěl pozabíjet Židy, ale Kaddáfí chce vyvraždit celý náš národ. Lidský život pro něj nic neznamená. Popravoval lidi i v době ramadánu, kdy to náboženství výslovně zakazuje. Od roku 1969 nechal zavraždit asi 200 tisíc lidí,“ říká pan Muhammad.

Stejně jako spousta dalších obyvatel země pochybuje, že Kaddáfí je opravdovým Libyjcem. Podle všeobecně rozšířeného názoru byla jeho matka židovská hoteliérka a otec francouzský voják.

„Nevíme, odkud pochází. Nemá tady žádnou rodinu. Devadesát devět procent lidí si myslí, že je Žid. Proč nemá žádného strýce, tetu nebo bratrance jako každý jiný člověk?“ podivuje se pan Muhammad, kterému se nelíbí ani to, že se diktátor obklopuje především cizinci. „Slouží mu Egypťané, vojáci z Čadu nebo Nigérie,“ říká.

Série karikatur na improvizované výstavě nejčastěji zobrazuje Kaddáfího jako agenta izraelské tajné služby. Na zdech svítí čerstvě nasprejované Davidovy hvězdy, hned vedle nacistických svastik a Kaddáfího portrétů. Libyjci zkrátka nevěří, že by Arab mohl tak krutě zacházet s jinými Araby.

V ulicích libyjských měst potkávají zahraniční novináři neustále lidi ochotné vyprávět své příběhy nebo komentovat bouřlivé události

„Možná, že sem chce přivést Židy, a proto nás likviduje. Nebojte, nejsem antisemita. Proti Židům nic nemám, jsou to koneckonců také lidské bytosti. Jen nemám rád jejich vládu,“ uzavírá své úvahy muslimský obchodník. Na důkaz své tolerance mi ukazuje bývalý katolický kostel, který Kaddáfí přeměnil na mešitu. „Jako muslimové křesťanské chrámy respektujeme. Jsou to přece Boží příbytky. On je neuznává a to je velmi špatné,“ myslí si.

Plukovník Kaddáfí se své odpůrce snaží líčit jako islámské fundamentalisty a sám se staví do role bojovníka proti terorismu. Podle lidí na osvobozených územích však svět zapomněl na to, že jedním z největších teroristů je už 40 let právě on sám.

Spojit se telefonicky s Libyí je v těchto dnech čím dál těžší. Boje mezi vládou a povstalci pokračují, fronta se posouvá neustále tam a zpátky, přibližuje aktuální situaci v zemi zmítané protivládními protesty autor reportáže Martin Dorazín. Jak složité je přímo na místě získávat a především ověřovat informace nebo co si myslí o tom, že Libye se za hranicemi stále snaží prezentovat jako země vhodná pro turistiku, uvedl Martin Dorazín v rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu.

Telefonické spojení s Martinem Dorazínem v Libyi během vysílání Zápisníku zahraničních zpravodajů naštěstí neselhalo


Zvětšit mapu: Benghází, Libye

autor: mdo
Spustit audio