Je dražší, ale vyplatí se. Strážníci v Táboře si pořídíli nové elektroauto

10. listopad 2020

Městská policie v Táboře se rozhodla vyměnit svůj starý naftový služební vůz za elektromobil. Jeho pořizovací cena bez slevy od dovozce byla přes milion korun, přesto si táborští policisté spočítali, že při dlouhodobém provozu se jim nákup vyplatí.

To, že strážníci v Táboře teď jezdí autem na elektřinu, konkrétně v Kie e-Niro, je zásluha hlavně strážníka a zároveň městského zastupitele z hnutí ANO Miroslava Ryby. „Jsem velký fanda elektromobilismu. Dokázal jsem tu představu protlačit u městské policie, kde už máme dva elektrické skútry pro rajonisty,“ popisuje.

Elektromobil si podle něj strážníci v Táboře mohli pořídit i proto, že tyto vozy dosáhly požadovaných parametrů. „Dojezd je asi nejsledovanější, ale pro nás je důležité i to, jak rychle se dobije,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Při výběru elektromobilu místo auta se spalovacím motorem byly jedním z nejdůležitějších faktorů podmínky, za jakých městská policie své vozy používá. „Dlouhodobou průměrnou rychlost máme kolem 26 až 28 km/h, po městě se plazíme. Což u spalovacího motoru není ideální,“ vysvětluje strážmistr Ryba. 

„Šlo o velký faktor. Bez nadsázky šlo o extrémní poruchovost vyřazovaného auta s naftovým motorem. Tam odešlo, co mohlo,“ vzpomíná. „Elektromobilu také nevadí, když jde ihned do plna. Auto je hodně shovívavé k tomu, kdo v něm sedí, člověk jen nastartuje, jede a nemusí nic řešit.“

Čím víc kilometrů, tím líp

Podle publicisty Martina Pultznera ze serveru FDrive je využití elektromobilů například u městské policie modelovým příkladem toho, kdy se auta na elektřinu oproti těm se spalovacími motory už skutečně vyplatí.

Čtěte také

 „Jejich pořizovací cena je i s dotacemi častokrát mnohem vyšší než v případě spalovacího auta, provozní náklady jsou ale výrazně nižší: cena elektřiny místo paliva, není nutné často auto servisovat, není nutné měnit olej… Čím víc člověk najede kilometrů, tím je leketroauto ve finále levnější,“ potvrzuje.

Potvrzuje to i rozhodnutí Policie České republiky, která si letos pořídila několik desítek elektromobilů od značky Hyundai. 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související