Je to běh o mou budoucnost, říká trestanec. Spolu s dalšími vězni trénuje na pražský maraton

21. duben 2016

Trestanci neutíkají jenom z vězení, někdy utíkají jen tak pro radost, a to i ve společnosti dozorců. Třeba na pražské Letné trénují vězni na pražský maraton, a když doběhnou, zase se vrátí za mříže. Všichni běžci, ať už vězni nebo ostraha, mají na tričkách žluté stužky jako symbol projektu, jehož cílem je zaměstnávání a integrace zločinců po návratu do společnosti.

Vladimír vystudoval ekonomii, jenže se dostal do průšvihu přes reality a byl odsouzený na 6,5 roku. „Teď jsem dostal ještě proměnu peněžitého testu, který byl také součástí, takže mám 7 let,“ vysvětluje.

Vladimír ale před trestem utekl do Sierry Leone v Africe, kde se skrýval jako psanec, ale onemocněl, a proto se vrátil do Česka.

„Uvědomil jsem si, že celý život utíkat je strašně náročná věc – očekávat, kdy vás chytnou,“ vysvětluje. Nyní nemusí utíkat před zákonem, ale před vlastní minulostí. „Jde o běh o mou budoucnost,“ vyzdvihuje.

Celý projekt běhání vymyslela ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková, která se o něm dozvěděla v Singapuru. „Když pracuje, splácí dluhy a funguje, tak proč mu volno nevěnovat tímto způsobem a trochu ho kultivovat,“ podotýká.

A jaké to je dívat se na rozkvetlou Letnou a na Hradčany mezi lidmi, kteří posedávají na lavičkách, opalují se a pijí pivo? „Přiznám se – raději se moc nedívám, protože pak jsou skoro slzy,“ přiznává. Těch sedm let je první Vladimírův trest, a on také doufá, že úplně poslední.

autoři: jch , lsm
Spustit audio