Je absurdní, aby Válek teď vzal ministerský post za Adama Vojtěcha, říká lidovec Marek Výborný

18. říjen 2021

Počty nakažených dál rostou, oproti loňsku ale pozvolna. Přesto je třeba být nadále obezřetní, říká dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda měla projednat některé změny v opatřeních, jako je zkrácení povinné karantény a platnosti testů či kontrola bezinfekčnosti v restauracích. Zatím ale čeká na vyjádření AntiCovid týmu budoucí vládní koalice Spolu a PirSTAN.

Čtěte také

„Mluvil jsem s Vlastimilem Válkem (TOP 09) a slíbil projednání a dodání stanoviska. S premiérem jsme se domluvili, že dokud stanovisko nedostaneme, nebudeme žádná opatření navrhovat. Nemá smysl, abychom něco navrhli a nová vláda to za měsíc revidovala a zrušila. Je potřeba hledat konsenzus a kontinuitu,“ vysvětluje ve Speciálu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Důvodem, proč se AntiCovid tým pětikoalice zatím nevyjádřil, je podle člena týmu Marka Výborného (KDU-ČSL) plánovaný stomatologický zákrok, kterému se musel podrobit kandidát na post ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vláda Babiše nese plnou odpovědnost za boj s covidem. A bude tomu tak do okamžiku, než bude jmenována vláda nová.
Marek Výborný

Výborný nicméně ve Speciálu potvrdil to, že obě koalice podporují návrh zkrácení doby karantény. Lidovecký poslanec má ale výhrady například k zastavení proplácení antigenních nebo PCR testů. Obává se totiž, že tak dojde k přerušení testování a bez dat o nakažených budou epidemiologové slepí.

Střídání ministrů

Není nic nového, že měl koncem října ve své funkci ministra zdravotnictví Adam Vojtěch skončit. V nedávných parlamentních volbách nekandidoval a chce zamířit do diplomacie, kde se má ujmout role českého velvyslance ve Finsku. „Na ministerstvu zdravotnictví budu tak dlouho, jak bude potřeba,“ ujišťuje.

Hosty byli:
Matěj Skalický, redaktor, Český rozhlas
Adam Vojtěch, za ANO, ministr zdravotnictví
Marek Výborný, KDU-ČSL (SPOLU)
Iva Havlíčková, redaktorka, Český rozhlas
Petr Kubát, redaktor, Český rozhlas
Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů
Ladislav Novák, zpravodaj na Slovensku, Český rozhlas
Zdeněk Novák, redaktor, Český rozhlas
Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol

O přesném datu, ke kterému z úřadu odejde, ale zatím není jasno. Premiér Andrej Babiš před nedávnem vyzval kandidáta koalice Vlastimila Válka, aby se ministerského křesla ujal ještě ve stávající vládě.

To je ale naprosto absurdní myšlenka, komentuje pobídku Výborný. „Vláda Andreje Babiše v tuto chvíli nese plnou odpovědnost za boj s covidem. A bude tomu tak do okamžiku, než bude jmenována vláda nová.“

Kdo by se měl nechat očkovat třetí dávkou? Kdy bude Pfizer k dispozici u praktiků? A proč (ne)testovat školáky? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.