Jazyk sociálních sítí mě ničí, říká Jiří Mádl

22. duben 2019

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl původně plánoval kariéru hokejisty. Sportovní život ale opustil a vyměnil ho za film, herectví, režii a psaní. „Čím jsem starší, tím víc vím, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ říká.

Vnímám, jak je personální zajištění filmového projektu důležité. A že je takový projekt silný tak, jak je silný jeho nejslabší článek. Občas jsem proto váhavý střelec, protože nevím, koho si mohu dovolit oslovit.“

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl hrál ve filmech Konfident, Colette, Snowboarďáci, Gympl, Probudím se včera nebo Děti noci. Jako režisér a scenárista debutoval v roce 2014 filmem Pojedeme k moři, který získal mnohá ocenění po celém světě. Jeho druhým celovečerním počinem je snímek Na střeše (2019). Je nejmladším hercem, který kdy dostal ocenění Křišťálový glóbus za nejlepší mužský herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Je členem Evropské filmové akademie a dramaturgické rady Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně.

Volit slova

Jiří Mádl vystudoval Biskubské gymnázium J. N. Neumanna v Českých Budějovicích a pochází z věřícího prostředí. 

Vyrůstal jsem mezi katolíky i evangelíky a určitě mě to ovlivnilo. Nemám rád obecné věci. Každý v sobě máme nějaké duchovno. Věřím v Boha, ale když o tom člověk mluví, musí být opatrný a dobře volit slova a vysvětlit, proč a jak věří. V naší společnosti je mnoho nevěřících a člověk, když chce skutečně něco sdělit, nebýt diskvalifikovaný z řady témat, musí lidem své myšlenky dobře artikulovat,“ vysvětluje.

Jsem naučený očekávat průšvih. Vše nad tím je bonus.
Jiří Mádl

Potřeba iniciativy

Herec a režisér byl aktivní také v době politických kampaní a v roce 2010 vymyslel společně s herečkou Marthou Issovou a dalšími projekt Přemluv bábu. „Dnes už nemám potřebu iniciativy. Ze současné politiky mám nejsilnější dojem z toho, co vše může lidem projít a jak malou sílu mají fakta,“ říká a dodává:

Politika je egocentrická profese, říká Marek Najbrt

Marek Najbrt

Režisér Marek Najbrt stojí za společensko-satirickým projektem Kancelář Blaník a jak říká, je člověk politický a zajímá se o to, jakým směrem, kam a pod jakou taktovkou společnost směřuje. „Potřebuji reagovat jako občan i jako tvůrce a podněty se objevují pořád,“ říká. 

Jazyk sociálních sítí mě ničí. To, o čem by se lidi neměli odvahu bavit po třetí hodině ráno a po pěti pivech, teď hrdě svým jménem prezentují. To je pro mě vždy děsivé.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Jiřím Mádlem. Dozvíte se ještě, jak se lišily představy režiséra o prvním filmu Pojedeme k moři od skutečnosti a jeho realizace. Hovořit bude také o obsazování rolí a o svém příteli, herci Janu Třískovi.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.