Vzpomínka na Jiřinu Jiráskovou: Diváky si získala svou skepsí a sebeironií. Dnes by oslavila 90

17. únor 2021

Víte, kdo namaloval oponu v Národním divadle? Taková Marcela ze Světáků by s odpovědí neváhala. A nezapomeňte: Hřeším, hřešíš, hřeší! Vzpomínáte? Nejen na zřejmě nejslavnější roli Jiřiny Jiráskové před osmi lety v rozhovoru s Janem Pokorným vzpomínal filmový publicista Jaroslav Sedláček. Došlo i na otázky, jak významně se Jiřina Jirásková zapsala do české kinematografie nebo co všechno formovalo právě její hereckou generaci.

Především hlas, jeho dikce, obsažená sebeironie a skepse – to bylo to, co herectví Jiřiny Jiráskové formovalo nejvíc.

Čtěte také

„Šlo o její hlavní devízu. Ať už se podíváte na její geniální sekretářku ve Křtinách, na její postavu v Sestřičkách, nebo ve Sňatcích z rozumu a Zlé krvi – Jiřina Jirásková své role vždy vedla tímto směrem. To byla její parketa, to na lidi fungovalo,“ shrnuje filmový historik.

Posoudit to ostatně může i rozhlasový posluchač, její hlas je zkrátka nezaměnitelný. A jak připomíná Jaroslav Sedláček, ne vždy to pro ni byla výhoda. „V rozhlase začínala tak, že hrála chlapecké role,“ usmívá se znalec profesního života Jiřiny Jiráskové. „Naštěstí se z této škatulky brzy dostala.“

Jan Pokorný se se svým hostem, filmovým historikem a zároveň hlavním dramaturgem Filmového centra ČT, sešel v den, kdy se veřejnost s Jiřinou Jiráskovou loučila smutečním obřadem ve Vinohradském divadle. Ale také u příležitosti premiéry dvanáctidílného dokumentárního cyklu Těžká léta českého filmu 1969–1989, na němž Jaroslav Sedláček spolupracoval.

„Vyprávěla mi spoustu věcí, ale ve zmiňovaném cyklu bohužel nevystupuje. Obecně jde v tomto období o hořké jablko, do nějž si nikdo neodvažuje kousnout,“ všímá si filmový historik

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související