Jaroslav Šedivý a Svetozár Naďovič

29. červen 2011

Středeční Host Radiožurnálu byl speciální. Vysílal se totiž přímo z Václavského náměstí z mediální kostky, v níž usedli neméně speciální hosté. Byli jimi bývalý diplomat a ministr zahraničí Jaroslav Šedivý a generál Svetozár Naďovič, kteří mluvili především o odchodu Sovětské armády z území Československa.

Letos si připomínáme už 20. výročí odchodu sovětských vojsk z našeho území. Generál Svetozár Naďovič odchod řídil a dnes oceňuje především bezproblémový přesun. „Velení Sovětské armády mělo vojsko pevně v rukou. Byli to disciplinovaní vojáci a je třeba ocenit, že tehdy nebyl zraněn ani jeden Čech nebo Slovák,“ zmiňuje s tím, že by rád pochválil také železničáře a dopravní policii, kteří se na odchodu podíleli.

Jak na vyjednávání o odchodu vojsk vzpomíná Jaroslav Šedivý? „Tehdy jsme ani nevěděli, o čem se bude jednat,“ říká o cestě vyjednávacího týmu do Moskvy. Sovětská strana totiž úplný odchod odmítala. „Nakonec se dohodlo, že do Moskvy přijede delegace, která bude jednat o sovětském vojsku v Československu, tedy o pobytu i odchodu,“ nastiňuje Jaroslav Šedivý komplikovaná jednání.

Často se mluví o jaderných zbraních, které se měly nacházet na našem území. Svetozár Naďovič se však domnívá, že tato skutečnost nijak naši společnost netraumatizovala. „Jadernými zbraněmi se začali zabývat poslanci až rok po odsunu,“ zmiňuje. Vzápětí potvrzuje, že Sovětská armáda v Československu vybudovala tři speciální sklady i s jadernými hlavicemi a bombami s jadernou náplní. „Ty v květnu 1990 bez problémů stáhla,“ dodává.

Jaroslav Šedivý zavzpomínal na stěžejní okamžiky vyjednávání se sovětskou stranou

Jak vypadal odchod posledního sovětského vojáka? A jak vzpomínají oba hosté na obchodování s vojáky? Odpovědi i na tyto otázky si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Šedivým a Svetozárem Naďovičem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio