Jaroslav Kučera o Fotografech války: Vojáci byli předchůdci dnešních fotografů

29. červenec 2014

V Praze je k vidění výstava Fotografové války, která ukazuje první světovou válku očima tří rakousko-uherských vojáků. „Žádný z nich asi nebyl skutečným fotografem,“ myslí si Jaroslav Kučera, kurátor zmíněné výstavy.

Putovní projekt Fotografové války přibližuje všední i nevšední okamžiky války, která začala před sto lety. „Uvidíte asi 30 fotografií, které poté poputují do Milána, Varšavy a dalších měst,“ nastiňuje Jaroslav Kučera, který se pohybuje zejména na poli sociální fotografie.

„To je jediné, co mě baví. Fotografovat lidi v různých prostředích,“ přiznává s tím, že fotografové první světové války byli předobrazem fotografů dnešních. „Těch, kteří fotí život takový, jaký je. Třeba Antonína Kratochvíla nebo Josefa Koudelky,“ vysvětluje.

Čtěte také


Výstava Fotografové války je putovní. Můžete ji navštívit až do 8. srpna 2014 v Českém centru Praha, Rytířská 31. Vstup je zdarma.

Nejde o propagandistické snímky. „Propagandu dělali Rakušané. Tihle vojáci byli Češi, kteří dostali povolení fotografovat,“ přibližuje Jaroslav Kučera, který nechal negativy fotografií naskenovat a poté je retušoval.

Co vlastně víme o první světové válce? Jak tehdejší umělci fotografovali? A jak Jaroslav Kučera prožíval rok 1968? Ptal se moderátor Jan Pokorný po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio