Jaroslav Hromas

13. duben 2010

V jeskyních už podle vlastních slov strávil roky. To tvrdí speleolog Jaroslav Hromas v rozhovoru s Tomášem Pancířem. Ten se ho zeptal nejen na to, jak se hledají nové jeskyně, ale například také na to, zda se mají turistům i nadále zpřístupňovat. V tomto bodě je Jaroslav Hromas nekompromisní: „Každá zpřístupněná jeskyně znamená pokračování ničení jeskynního systému.“ Ve středu 14. dubna bude hostem historik Tomáš Jakl.

Jeskyním přitom podle něj neškodí ani tak samotní návštěvníci jako spíš technický zásah do jeskynního systému. Například ulamování krápníků je dnes méně obvyklé, než by bylo možné se domnívat.

„To se dělo především v 50. a 60. letech,“ vzpomíná Jaroslav Hromas na doby, které jeskyním nebyly zdaleka tak nakloněné jako ta dnešní. „Snad se nikdo nebude zlobit, když řeknu, že jeskyním škodil především nápor turistů ze zemí Sovětského svazu. Ti byli doslova pohromou, protože měli pocit, že krápníky existují proto, aby si je odnesli domů. V současnosti už naštěstí mají lidé k jeskyním úplně jiný vztah.“

Návštěvníci i přesto jeskyním škodí. Čím? Samozřejmě znečišťováním. Jaroslav Hromas k tomu dodává: „Existují také představy, že lidé poškozují jeskyně už tím, že v nich dýchají a mění tak jejich mikroklima.“ A vzápětí podobné obavy rozptyluje: „Podrobně to sledujeme a máme zjištěno, že podmínky, které jsou ke vstupu do jeskyně nastaveny, vyhovují tomu, aby se mikroklima nenarušovalo.“

Ti, kteří touží po návštěvě jeskyně, se dnes musí „spokojit“ se čtrnácti otevřenými jeskyněmi, které v Česku máme. „Toto číslo je plně dostačující. Jednak pokrývá zájem veřejnosti, jednak pokrývá celé spektrum různých typů jeskyní,“ upozorňuje speleolog.

A které jeskyně tak je možné navštívit? Jak se v nich chovat a co všechno je možné se v nich dozvědět? Odpovědi Jaroslava Hromase na tyto i jiné otázky Tomáše Pancíře i posluchačů si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Hromasem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio