Jaromír Jágr si v Jablonci vyrazil vlastní minci. Je z edice Legendy československého hokeje

Hokejista Jaromír Jágr se dočkal další pocty. Má totiž svou vlastní minci. Pochází z mincovny v Jablonci nad Nisou a je součástí cyklu Legendy československého hokeje.

„Zlatá mince je čtvrtuncová, stříbrná je uncová. Jsou to mince, které jednak obsahují portrét, s tím, že na averzu jsou vypsány jeho největší úspěchy, to znamená vítězství olympiády, mistrovství světa a Stanley Cup. Z druhé strany je pak samozřejmě nominální hodnota,“ popsal podobu mince Aleš Brix, obchodní ředitel jablonecké mincovny.

Zlatá mince s Jaromírem Jágrem je součástí cyklu Legendy československého hokeje

Jaromír Jágr se tak zařadil vedle takových osobností, jakými byli třeba Ivan Hlinka, Vladimír Martinec, Dominik Hašek, Vladimír Růžička nebo Pavel Patera.

Jaromír Jágr křtí v Jablonci vlastní minci

„Já jsem samozřejmě nekoukal kolik je jich tam, ale je tady David Moravec, Dominik... je tam ta starší generace, třeba Franta Pospíšil. To jsou hráči, kteří byli pro nás vzorem,“ komentoval soubor mincí s českými hokejisty Jaromír Jágr.

Stříbrná mince s Jaromírem Jágrem je součástí cyklu Legendy československého hokeje

On sám se prý ještě za legendu nepovažuje.  „Já se pořád počítám mezi hráče a doufám, že jednou si mě lidé budou pamatovat jako českou hokejovou legendu. Každý hráč, který chce hrát na určité úrovni, by měl znát historii. Historii svého oboru a to je pro nás historie hokeje,“ uvedl Jaromír Jágr.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související