Japonské publikum bylo početné a férové, shodli se čeští tenisté

6. duben 2014

Na svou rekordní jedenáctou daviscupovou výhru v řadě mohou čeští tenisté vzpomínat nejen kvůli jasnému výsledku 5:0. V japonském Tokiu narazili na velice bouřlivé, ale vzácně korektní prostředí s velkým sportovním duchem.

I když bylo o vítězi zápasu mezi Japonskem a Českou republikou rozhodnuto, japonští fanoušci povzbuzovali svoje tenisty stále stejně.

„Až do konce byli lidi féroví. Fandili fair-play a i třetí den jich přišlo tak 90%, což se mi líbí. Berou to jako sportovní svátek a přijdou povzbudit, i když se o nic nehraje. To je od nich hezký,“ řekl Lukáš Rosol.

I jemu pomohla atmosféra k tomu, aby zvládl utkání, ve kterém se už prakticky o nic nehraje. „Je to těžký. Už jsem cítil ty dva předchozí zápasy a jsem rád, že se mi podařilo vyhrát třetí set. Nebyl to lehký zápas,“ dodala česká jednička.

V hledišti sice nebylo vyprodáno, ale přišlo zhruba osm tisíc lidí. A to je návštěva, před kterou Jiří Veselý v Davis Cupu ještě nehrál.

„Byl jsem v hale, už když nastupoval Lukáš, ale trošku na mě padla atmosféra, tak jsem se radši vrátil do šatny, abych se trošku uklidnil. Před zápasem to pak ze mě spadlo,“ popisoval chvíle před posledním utkáním Veselý.

Čtěte také

„Na to, že tady bylo deset tisíc lidí, tak se fandilo velice férově. Před takovým publikem bylo velice příjemné hrát,“ pochválil japonské fanoušky Radek Štěpánek.

Chování fanoušků i jejich počet v hale při rozhodnutém stavu je velkým příslibem pro olympijský turnaj v roce 2020, který se bude v hale Ariake Colosseum a na přilehlých dvorcích hrát.

autoři: jpa , Vojtěch Bureš
Spustit audio