Jantar rozhodně není jen pro babičky

Víte, jak rozeznat pravý jantar od umělého? Ten pravý je teplý, plave ve slané vodě a je hořlavý. A má ještě jednu charakteristickou vlastnost – elektrizuje. Díky jantaru navíc vznikl také název elektřina. Řecky se totiž jantar řekne elektron, právě kvůli výjimečné schopnosti zkamenělé pryskyřice. Toto všechno se dozvíte v polské Gdyni, právě tam totiž sídlí firma na zpracování jantaru.

„Toto je největší manufaktura na zpracování jantaru v Polsku. Pracuje tady dvě stě lidí. A teď vám ukážu dvě nejzajímavější oddělení – místo, kde se jantar brousí a kde pracují šperkaři,“ říká mi Marta Basińska a vstupujeme do brusírny.

„Jsme v srdci naší firmy. Sem míří jantar v surové podobě a třídí se. Každý kousek musí projít rukama odbornice, která vyhodnotí, k čemu se hodí a jak je kvalitní,“ dodává moje průvodkyně a vede mě k jednomu ze zaměstnanců.

„Snažím se připravit kousky jantaru k dalšímu ořezání tak, aby se maximálně využil každý neopracovaný kus. Cílem jsou minimální ztráty. Připravuji vzory různých velikostí, které následně doleští a očistí další kolegové,“ popisuje brusič.

Brusírna je srdcem celé manufakturní výroby jantarových šperků

Jantar se liší podle velikosti, stáří i barvy. Má zhruba osm barevných odstínů. „Jantar bílé barvy se nachází ve velké hloubce pod mořským dnem. Jantar, který můžeme najít těsně pod zemí, má spíše temnou, bronzovou barvu. Jeho povrch je velmi drsný, tvrdý,“ ukazuje mi paní Marta jednotlivé kousky a bere do ruky ten poslední.

„A nakonec jantar, který můžeme najít v deltě řeky, má převážně medovou barvu. Ten je díky působení vody velmi hladký,“ vysvětluje mi základní rozdíly a míříme do další dílny. Za stoly tu sedí několik klenotníků, kteří zasazují opracovaný jantar do zlata nebo stříbra.

„Je to velmi měkký kámen a často praská, ale pro klenotníka je vděčný. Dobře se s ním pracuje. Momentálně máme ve firmě několik tisíc vzorů, podle kterých se jantar zpracovává. Ale na přání zákazníka můžeme vyrobit cokoliv,“ říká mi umělec, který prý v obchodě s jantarem rozezná, že jde o jeho práci.

„Stejný vzor, ovšem vyrobený dvěma různými osobami, má tak charakteristické vlastnosti, že si každý umělec svůj šperk pozná. I po deseti letech jsem schopný určit, kdo z klenotníků konkrétní jantar zpracoval,“ dodává.

Jantar při opracování čato praská, jinak se s ním však klenotníkům pracuje dobře

Práce s jantarem rozhodně nepatří mezi tichou profesi. Pořád se odněkud ozývá hlavně zvuk brusky. Jantar se prodává stejně jako drahé kameny podle velikosti. Čím větší, tím dražší. „Doposud největší jantar se podařilo najít v 19. století v Baltu. Vážil zhruba deset kilogramů a je vystavený v muzeu v Berlíně,“ říká Marta Basińská.

Cenný je také jantar, který obsahuje nejrůznější kousky hmyzu zachycené před milióny let v pryskyřici. „Největším žijícím stvořením, které se v jantaru dochovalo, byla ještěrka. A tu máme v muzeu v Gdaňsku,“ podotýká moje průvodkyně.

Vcházíme do poslední místnosti, kde už se klientům nabízí jantar v podobě šperku. „V Polsku velmi dlouho panoval názor, že jantar nosí jen babičky, důchodci. Naše firma se však snaží dělat moderní, designově atraktivní šperky. Chceme ženy přesvědčit, že jantar je módní,“ přeje si paní Marta.

A teď to nejdůležitější. Jak rozpoznat pravý jantar od umělého? „Ten pravý je teplý, lehký, plave ve slané vodě a je hořlavý,“ přidává průvodkyně pár užitečných rad na závěr.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Gdyn%C4%9B,+Polska&amp;aq=0&amp;sll=54.51889,18.530541&amp;sspn=0.191304,0.676346&amp;vpsrc=6&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Gdyn%C4%9B,+Gdynia,+Pomo%C5%99sk%C3%A9+vojvodstv%C3%AD,+Polsko&amp;ll=55.838314,19.006348&amp;spn=4.319604,13.40332&amp;z=6&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Gdyn%C4%9B,+Polska&amp;aq=0&amp;sll=54.51889,18.530541&amp;sspn=0.191304,0.676346&amp;vpsrc=6&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Gdyn%C4%9B,+Gdynia,+Pomo%C5%99sk%C3%A9+vojvodstv%C3%AD,+Polsko&amp;ll=55.838314,19.006348&amp;spn=4.319604,13.40332&amp;z=6&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Gdyně, Polsko</a></small></p>
autor: pev
Spustit audio