Jánošík se ve své „rodné“ chaloupce nenarodil. Přesto se v ní dveře netrhnou

Jedním z největších slovenských turistických lákadel je vedle Vysokých Tater také postava Juraje Jánošíka. Legendárního zbojníka si přivlastňuje tak trochu i Polsko a za svého ho považují dokonce někteří Maďaři. Obec Terchová, kde se Jánošík narodil, ale leží na Slovensku. A teď tam najdete i symbolický rodný dům legendárního zbojníka.

„Když sem lidé přijedou, ptají se, kde v osadě se Jánošík narodil. Ale tři sta let je tři sta let a informace o tom, kde přesně to bylo, se ústní tradicí nedochovala,“ říká Marian Zajac, místostarosta v Terchové. „Řekli jsme si, že zkusíme v osadě vytipovat místo nebo dům, který by se stal jeho symbolickým rodištěm.“

Nikoho nezabil a moc lidí neokradl

Marian Zajac úpěnlivě zdůrazňuje, že Jánošík se v tomto domě nenarodil, ale turisté se tu můžou zastavit, prohlédnout si věci s ním spojené a na všechno se zeptat Heleny Jánošíkové, která vyhledávanou chaloupku spravuje.

„Říká se, že bohatým bral a chudým dával, ale není to pravda. Za svůj krátký život by to ani nestihl. Tehdy se skutečně bohatých lidí báli. Takže když někoho okradli, byl to spíš kupec nebo nějaký zeman, zkrátka drobná šlechta, ale ti většinou u sebe moc peněz nemívali,“ vyvrací zažitý mýtus správkyně Jánošíkovy chalupy.

„Jánošík nikoho nezabil ani nezradil. A když ho mučili, přiznal jen pár ukradených zlatek. Potřebovali zkrátka někoho pro výstrahu popravit, aby se ostatní lidé báli. Chtěli je udržovat ve strachu,“ dodává.

Návrat v čase

Je tady rušno. Chaloupka je malá, a tak stačí pár návštěvníků, a už je plno. Největší atrakcí je možnost vyrazit si vlastní minci – s Jánošíkem samozřejmě. Jinak je dům v provizorním stavu a čekají ho ještě úpravy.

„Nechceme ji měnit, spíš přiblížit té době. Tuhle dřevěnici obývali chalupáři, kteří sem vnesli moderní prvky jako garnýže nebo poličky, které jsou novějšího charakteru. Proto chceme dům upravit tak, aby vypovídal víc o Jánošíkově době,“ vysvětluje místostarosta.

A pokud by symbolický dům někomu nestačil, může jít ještě o pár desítek metrů dál k Jánošíkově památnému kameni. Jeho umístění prý téměř přesně odpovídá lokalizaci jeho skutečného rodného domu.

Spustit audio

Související