Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje

Regulační poplatky ve zdravotnictví, téma, které vyhrálo minimálně jedny volby a které spolehlivě zastínilo cokoliv jiného v českém zdravotnictví. Po několika pokusech zrušit poplatky změnou zákona začaly sociálními demokraty ovládané kraje poplatky v řádu desítek korun občanům proplácet. Topolánkova vláda to přešla bez vážných protitahů, až ministr vnitra následující úřednické vlády Martin Pecina zatlačil na pilu. Jasně řekl, které kraje podle něho porušují proplácením poplatků zákon a s některými zahájil správní řízení. Kraje se začaly bránit, nejtvrději asi kraj Ústecký, v kompetenčním sporu chce celé správní řízení zastavit. Začíná čtvrtečních Dvacet minut Radiožurnálu, přeji vám dobré odpoledne. Mým dnešním hostem je hejtmanka Ústeckého kraje, členka ČSSD Jana Vaňhová. Dobré odpoledne.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Paní hejtmanko, ostatní kraje budou, řekněme, nějakým způsobem argumentačně zápasit ve správním řízení s ministerstvem vnitra ohledně proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví, vy do toho jdete o něco tvrději, vy chcete vyvolat kompetenční spor a jaksi ujistit se, jestli opravdu ta kompetence mluvit do proplácení poplatků je na straně ministerstva vnitra nebo na straně samosprávy. Proč?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Jednak my už jsme ve správním řízení, některé kraje teprve do něho vstoupily a my jsme po celou tu dobu, kdy nás ministerstvo vyzývalo ke změně, jsme argumentovali. Argumentovali jsme našimi argumenty a samozřejmě ze strany ministerstva vnitra tyto argumenty nebyly brány v zřetel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč myslíte, že nebyly brány v zřetel?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Ministerstvo si na základě svých právních analýz říkalo, že tedy zasahujeme do jeho kompetencí a my stále tvrdíme, že to tak není, máme na to právní analýzu a na základě rozhodnutí zastupitelstva Ústeckého kraje my jsme dali svolení a plnou moc právníkům, aby tento kompetenční spor zahájili. To znamená, kompetenční žalobu u Ústavního soudu a cílem toho je, aby soud rozhodl, jestli Ústecký kraj zasahuje do kompetencí státu právě v placení regulačních poplatků. A jestli ovlivňujeme zdravotní pojištění.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. Pokud by Ústavní soud rozhodl podle toho, řekněme, vašeho právního názoru, mělo by toto rozhodnutí podle vašich právníků dosah i na další kraje?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Samozřejmě, my bychom chtěli, aby Ústavní soud tyto kompetence vlastně rozhodl, tím by mělo dojít k zastavení správního řízení a přezkoumání věcí, které tvrdí ministerstvo, které tvrdíme my a mělo by rozhodnout ve prospěch někoho, kdo má tedy pravdu a samozřejmě ty ostatní kraje postupují různými způsoby, v Ústeckém kraji třeba platíme pouze poplatky u lékaře, pobyt v nemocnici a pohotovost, neplatíme poplatky v lékárnách, tam máme bonusy takzvané, což jde mimo krajský rozpočet a my vlastně řešíme poplatky pouze v nemocnicích a u lékaře. Jiné kraje nemají krajskou zdravotní akciovou společnost a dávají to různými způsoby. My máme takzvaný veřejný příslib, ale samozřejmě týkalo by se to i ostatních krajů, protože 4 kraje jsou ve stejném sporu již delší dobu, i když jsme požádali o prodloužení té lhůty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ostatní kraje, paní hejtmanko, nemusíme rekapitulovat, zůstaňme u Ústeckého kraje. Vy utratíte ročně zhruba, a teď se pohybuji v číslech za minulý rok 42 milionů za proplacené regulační poplatky. To nemáte nic podobně smysluplného nebo smysluplnějšího, co by za 42 milionů v Ústeckém kraji bylo možno pořídit?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Samozřejmě, našlo by se spousty věcí, co bysme mohli jako kraj splnit nebo někam vložit, ale já si myslím, že tento slib jsme dali voličům, když jsme vcházeli do volební kampaně a chtěli jsme, abysme vedení kraje převzali do svých rukou, do vedení sociální demokracie a tento slib kromě jiných slibů, to byste mi mohl také vytknout, protože platíme příspěvky na dojíždění žáků, stipendijní programy pro středoškoláky, vysokoškoláky, učňovské obory.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom podotýkám, paní hejtmanko, že jsem vám nic nevytýkal.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
A já samozřejmě říkám, že to není jedinej slib, který jsme dali ústeckým občanům v Ústeckém kraji a samozřejmě i tyto sliby jsme splnili a plníme i tento, který jsme dali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak si pro sebe vykládáte, že vzhledem k tomu, že vy jste od listopadu 2008 hejtmankou Ústeckého kraje a vláda Mirka Topolánka, ve které byl ministrem vnitra Ivan Langer, byla až do 25.března toho následujícího roku, tedy 2009, za tu dobu se nic jako vyvolání správního řízení nestalo, teprve ve chvíli, kdy nastoupil váš nominant, tedy nominant ČSSD Martin Pecina na post ministra vnitra, tak teprve v tu chvíli se spustil celý ten proces a Martin Pecina začal tlačit na kraje, aby buď změnily systém proplácení, nebo aby toho úplně nechaly.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já si to vysvětluji tím, že během toho roku my jsme komunikovali s ministerstvem vnitra i s panem ministrem Langerem, který mimochodem přišel také i na asociaci krajů nás upozornit na některé odchylky, ale my jsme po celou tu dobu komunikovali některé ty naše výklady, některé ty naše stanoviska a ministerstvo přezkoumávalo po celou dobu naše materiály, naše právní věci a vlastně pak došlo k tomu, že se ministr změnil, pravděpodobně mohlo dojít k tomu samému, co došel pan ministr Pecina a já jsem nečekala, že by pan Langer zcela určitě neučinil kroky, které činí pan ministr.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč myslíte?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já si myslím, že pan ministr Pecina za tu krátkou dobu by stejně nestihl veškeré dokumenty, které k tomu jsou, a to nejsou malé materiály, to jsou velmi obsáhlé analýzy, velmi obsáhlé materiály, usnesení zastupitelstvech, rozbory nemocnic, zda neporušujeme veřejnou podporu, a tak dále, a to je 14 krajů, to musíte prozkoumat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom abych tomu úplně správně rozuměl, myslíte si, že kdyby Topolánkova vláda nepadla, tak by stejně Ivan Langer udělal to stejné, co teď dělá Martin Pecina?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já si myslím, že zcela určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu Martin Pecina a popravdě řečeno je o něm uvažováno jako o člověku, který by mohl být na nějaké kandidátce sociální demokracie do květnových voleb do Poslanecké sněmovny, tak je do Fischerovy vlády nominován sociální demokracií. Ve chvíli, kdy by se mu podařilo prosadit názor ministerstva vnitra a přiměl kraje k tomu, aby přestaly proplácet regulační poplatky nebo změnily ten systém, nenarušilo by to trochu jaksi důvěru mezi Martinem Pecinou a sociální demokracií?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já si myslím, že tady zcela určitě tu nejde o důvěře. Pan ministr postupuje na základě svých vedoucích úředníků, kteří mají na svých bedrech přezkoumávat usnesení kraje, jednání krajů a samozřejmě on dostává na stůl zpracovaný materiál svým odborem a těžko bude do něj zasahovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, když bych si představil, že například váš kompetenční spor neskončí tak, jak byste si představovala či správní řízení s jinými kraji skončí v neprospěch krajských samospráv, tak řeknete, dobře, Martine Pecino, sice jste nám zničil náš volební slib, my to teď nemůžeme dodržet kvůli vám, ale pojďte k nám na kandidátku?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Takhle já to nevidím. Pokud by ten spor nedopadl tak, jak my předpokládáme, že by mohl dopadnout, tak samozřejmě jediné, co ministerstvo vnitra může v tu chvíli udělat, je nám pozastavit usnesení zastupitelstva Ústeckého kraje. A v tu chvíli nerozhoduje ani Jana Vaňhová, ani vedení Ústeckého kraje, ale opět zastupitelé Ústeckého kraje, kteří musí svolat další jednání zastupitelstva a rozhodnou se, jakým způsobem budou pokračovat ve svém slibu, to znamená, hradit poplatky dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jedna otázka k regulačním poplatkům ve zdravotnictví. Volby na podzim roku 2008 do krajských zastupitelstev měly jedno velké téma, a to byly právě poplatky. Jaký je váš odhad, paní hejtmanko, pro volby do Poslanecké sněmovny v tomto roce? Budou regulační poplatky opět tím velkým tématem?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
V Ústeckém kraji, když já posoudím náš kraj, má 40 % lidí zájem, abychom hradil tyto poplatky. A já si myslím, že to tématem je dál, protože pokud občané budou chtít, aby byla kvalitní zdravotní péče tak, jak jsme říkali my bez poplatků, tak si budou muset rozhodnout, koho budou volit. Protože ODS říká, my chceme platit ve zdravotnictví, aby občan se podílel na platbách a sociální demokracie bude říkat dál, že nechceme poplatky. Buď se podaří do voleb sněmovně zrušit tyto poplatky nebo částečně omezit, pokud ne, tak je kraj bude, pokud to půjde, do toho června hradit a občan, který rozhodne ve prospěch ODS, tak se rozhodl o tom, že si bude platit své poplatky. Takže si myslím, že tématem to bude.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, paní hejtmanko, když se podíváme na usnesení zastupitelstva Ústeckého kraje, tak vidíme, že ve chvíli, kdy jste rozhodovali o tom, jestli právě podáte tu kompetenční žalobu, tak vy a komunisté jste hlasovali pro, Severočeši byli proti a ti, kdo se zdrželi, byli občanští demokraté. Tak to vypadá jako takové rezervované stání vedle a čekání, jak to dopadne. To není úplně, podívejte se, ne. My chceme za každou cenu, aby lidé platili poplatky.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Máte pravdu, ale po celou tu dobu hlasování, ať již jsme měli veřejný příslib, ať již jsme regulovali poplatky, ať už jsme vymezovali nemocnice, které do toho půjdou, tak po celou tu dobu občanští demokraté se zdržovali. Takže to není ojedinělý jejich přístup k poplatkům a samozřejmě ti partneři, kteří říkali ano, budeme hradit poplatky, jsou právě komunisté, proti vždycky byli Severočeši, oni své postupy po celou tu dobu nezměnili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, to je první téma dnešních 20 minut Radiožurnálu, připomínám, že hejtmanka Ústeckého kraje a členka české sociální demokracie Jana Vaňhová je jejich hostem. A pojďme k tématu číslo 2 dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu, územní limity těžby hnědého uhlí. Paní hejtmanko, s jakým pocitem sledujete teď probíhající poměrně emotivní, možná i tvrdý spor mezi poslancem za Stranu zelených Martinem Bursíkem a vládou, v tuto chvíli prezentovanou premiérem Janem Fischerem?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Samozřejmě co se týká územních limitů, sporu zelených, pana Bursíka a směrem k vládě to není nic ojedinělého, co bychom my v Ústeckém kraji sledovali, protože to my jsme na to zvyklí. Těžební limity, to je téma, které se stále skloňuje, časuje, prostě je tu. Hovoří se o něm a samozřejmě je tu také zastupitelstvo Ústeckého kraje, které má své platné usnesení, je tu Rada Ústeckého kraje a samozřejmě my teď toto téma nebereme vážně, že bychom teď o něm chtěli hovořit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč ne? Proč to teď není vážné téma?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Protože naposledy Rada Ústeckého kraje vyslovila názor, tak jak nám přišlo k připomínkování, energetická koncepce státu, že pokud nebudou vyřešeny všechny věci kolem územních limitů, myslíme tím občany, souhlas občanů, souhlas žijících lidí v území, kterých se to dotýká a vedení obcí, tak se nemáme o čem bavit, a to zatím vyřešeno bohužel není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Musím říct, že tehdy to bylo toto usnesení Rady Ústeckého kraje, tuším, v říjnu minulého roku, tak vy jste to prezentovala výrazně jinak v médiích, paní hejtmanko. Ta vaše prezentace vypadala jako že Rada Ústeckého kraje vyslovila souhlas, či vzala na vědomí to, jak vypadá ta novelizovaná energetická koncepce, ve které je téměř zcela řečeno, že bude nutno sáhnout na to uhlí za limity.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
My jsme to prezentovali a já bych řekla, že velmi dobře, ale některá média, bohužel, si z toho vzala, co se jim hodilo, já jim to ani nemám za zlé. Myslím, že jsme to prezentovali dobře, protože první, do volal, byl pan Rovenský, který říkal. Já z vašeho...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Z organizace Greenpeace.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Ano, já z vašeho usnesení nic takového nevidím, co novináři tvrdí. Můžete mi to vysvětlit? A já říkám, ano, nic takového na radě neproběhlo, my jsme brali na vědomí materiál, který přišel k připomínkování, ale řekli jsme tam, pokud by vláda chtěla takto rozhodnout, musí brát na zřetel názor občanů Ústeckého kraje, dotčených území, obcí a musí se s nimi domluvit, protože v tuhle chvíli říkáme, že bez souhlasu občanů Ústeckého kraje nic takového nepřipustíme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Řekněte mi tedy, paní hejtmanko, jak si představujete postup v případě, že by situace spěla k prolomení územních limitů těžby uhlí, kdo by se měl s občany v Ústeckém kraji domluvit? Kdo by za nimi měl přijít?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já si myslím, že by to měla být vláda, vláda, která chce rozhodnout a jak jsem naposledy slyšela, tak pan premiér Fischer řekl, já o tomto rozhodovat nebudu, já to nechám na politické vládě, která vzejde z příštích voleb, květnových parlamentních voleb.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Věříte mu?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já mu věřím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Má vůbec jeho vláda, je to technokratická vláda, mandát rozhodovat o takové věci?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já si myslím, že tato vláda rozhodla o daleko ještě důležitějších věcech a že ten mandát má. Je to vláda, kterou jmenoval prezident republiky, je to vláda, která je zastoupena řádně svými ministerstvy a myslím si, že tato vláda má u občanů velkou oblibu. Takže ten mandát tu zcela určitě je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme zpátky k občanům Ústeckého kraje, protože zejména jich by se dotklo prolomení územních limitů těžby uhlí, mnohdy například zástupci Báňského úřadu České republiky je zmiňováno to, že s lidmi v těch dotčených oblastech, ať už jsou to Černice nebo Horní Jiřetín nebo ti, kdo bydlí v Litvínově na okraji toho nového těžebního prostoru, tak by se měl vypořádat těžař, to znamená, Czech Coal nebo Mostecká uhelná. Neměli by to být právě těžaři, kdo by se měli domluvit s těmito lidmi o výkupu, náhradě, kompenzaci, a tak dále?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Tak, souhlas a odsouhlasení toho, že vůbec něco takového se bude dít na jejich území, by měl být podmíněn tím, že občané řeknou, ano, my s tím souhlasíme, nebo nám to nevadí, nebo my se vystěhujeme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, technická poznámka, to znamená, referendum?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Samozřejmě my stále říkáme, že krajské referendum by bylo takové nejdůležitější, které by mělo proběhnout, než dojde k tomu, že budeme říkat ano, prolomíme limity. To znamená, chceme znát názor občanů Ústeckého kraje, protože jich se to týká a těžko nám bude rozhodovat o tom někdo z Brna, tak jako se děje třeba při stavbě D8 anebo někdo třeba z jižních Čech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jenom abych tomu úplně správně rozuměl, předtím, než se vůbec začne uvažovat o tom, že by se měly prolomit limity těžby, tak by mělo proběhnout v Ústeckém kraji krajské referendum, kde ta otázka by měla znít jak?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Zda občané Ústeckého kraje chtějí, aby tyto limity byly prolomeny a samozřejmě ta otázka by měla zaznít po celém Ústeckém kraji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud by v takovém referendu vaši občané řekli, že ne?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Tak budeme respektovat jejich názor. To jsou naši voliči a jsou to občané žijící na území Ústeckého kraje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Což o to, paní hejtmanko, vy ho respektovat můžete, ale vy o tom nebudete rozhodovat, jestli limity budou prolomeny, o tom bude rozhodovat vláda svým usnesením.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Ano, máte pravdu, vláda tímto usnesením má rozhodnout, nebo měla by rozhodnout, ale my říkáme, jako stanovisko Ústeckého kraje, že by se měla poradit s Ústeckým krajem, který by měl udělat referendum a zeptat se svých občanů. Samozřejmě chápu, že vláda může rozhodnout, ale to je potom špatné rozhodnutí vlády, protože pak jsou tu ještě věci, které budou požadovat po Ústeckém kraji při samotné těžbě. A tam samozřejmě to kladné stanovisko těžko dostanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není takový názor trochu populistický? Vy de facto to klíčové rozhodnutí o tom, jestli se sáhne na 700 milionů tun hnědého uhlí necháváte na všelidovém referendu v Ústeckém kraji, místo toho, abyste jako volená reprezentace prostě silným hlasem rozhodli.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Volená reprezentace jsme, to máte pravdu, ale jestli mi rozumíte, tam žije 835 tisíc obyvatel a my bychom byli rádi, aby tito obyvatelé si také rozhodli o tom, v jakém životním prostředí budou žít. Nebudeme si tedy nalhávat, že každé otevření a každé prolomení limitů nese s sebou zhoršené životní prostředí, už tak v tolik zatíženém Ústeckém kraji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Představme si, že bude mimochodem, plánuje krajská rada nebo zastupitelstvo celé vyhlášení takového referenda?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Samozřejmě hovoříme o něm, že bychom ho rádi udělali tak, abychom nezatěžovali občany, třeba v rámci komunálních voleb.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, na podzim roku 2010?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Třeba na podzim roku 2010.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak si představme, že proběhne takové referendum, i vy v něm budete hlasovat. Hejtmanka za českou sociální demokracii a ČSSD je známa minimálně skrze výroky například Milana Urbana, místopředsedy této strany, že těžební limity by měly být prolomeny, protože Česká republika to uhlí potřebuje. Tak jak budete hlasovat vy?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Tak, já jenom budu reagovat na to, že Česká republika uhlí potřebuje, ale ne v této době, protože zásoby uhlí jsou do roku 2010 v té první etapě toho těžení a vy sám asi víte, že ty limity se týkají až druhé etapy, která by byla až po tomto datu 2021 tak, jak aspoň máme tyto správná čísla, takže si myslím, že to nepospíchá, že to není tak nutné, že by Česká republika bez tohoto uhlí právě teď by strádala nebo nezajistila energetiku celého státu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinými slovy, na podzim roku 2010 v referendu Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje řekne ne.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Tak takto to nezní, my to referendum opravdu, pokud vláda bude chtít rozhodnout o limitech, vypíšeme a samozřejmě ho uděláme tak, aby oslovilo pokud možno co nejvíc občanů Ústeckého kraje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, já se ptám na váš osobní názor, paní hejtmanko.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já v tuhle chvíli vám nebudu říkat, jak v referendu budu hlasovat, ale samozřejmě to je věc kolem Jiřetína, kolem občanů a budu chtít také znát názor těch lidí žijících a já se chystám do Jiřetína, já se chystám do Litvínova a já se chystám do všech těch okolních obcí a chci promluvit s občany.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Promiňte, ale já bych si představoval, že jako hejtmanka Ústeckého kraje prostě máte názor na to, jestli se má důl ČSL prostě rozšířit a těžit až 500 metrů od prvních domů v Litvínově.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Samozřejmě pokud tam bydlíte nebo žijete, tak si musíte uvědomit, že ti lidé se jim to nebude líbit, někteří si třeba rádi vymění svůj dům a půjdou bydlet jinam, a ono to není lehké rozhodnout o někom, který tam žije 2100 obyvatel a tuším, že je tam 860 domů, a to není jednoduché rozhodnutí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proto se na to ptám, paní hejtmanko.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
A já proto budu váhat a ještě mám na to čas se rozhodnout, pane redaktore.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy prostě nevíte, jestli chcete, nebo nechcete, aby byly prolomeny limity těžby uhlí?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Já chci znát názor občanů na toto referendum a chci vědět, jestli občané chtějí, aby tyto limity byly v Ústeckém kraji prolomeny a nebo jestli je jim to třeba jedno a také bych ráda znala názor vlády, těžařů a také starostů obcí, jak se s nim třeba ty těžební společnosti budou chtít vyrovnat v případě, že by k tomu došlo a jak budou rekultivovat oblasti nebo jak bude vypadat resociace, protože tím prolomením nám opět znečistí životní prostředí a my jsme si dali do roku 2010 závazek, že v Ústeckém kraji se o 20 % stáhne hodnota tuhých paliv, teda tuhých částic, které jsou ve vzduchu a vy určitě sám víte, že těch částic je tam poměrně dost toho prachu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste před malou chvílí říkala, nebo z toho, co jste říkala, se dalo odvodit, že Česká republika podle vašeho názoru uhlí nepotřebuje a z toho já bych tedy dovodil, že v tom referendu možná řeknete ne.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Třeba i to se může stát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak to otočme. Co byste se musela dozvědět od občanů a všech těch ostatních, o kterých jste mluvila, abyste řekla ano? Pojďme do toho, bude to výmluvnější.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Ono kromě toho prolomení limitu tady máte na misce vah zaměstnanost, kolik lidí to zaměstnává, kolik lidí by přišlo o práci a na druhé straně máte obyvatele v té lokalitě žijící a samozřejmě také čistotu ovzduší, která bohužel v Ústeckém kraji není dobrá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Myslíte si, že tím prolomením, a to znamená, další těžbou, rozšířením těžby v dole Československé lidové armády se zlepší ovzduší?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Tak zcela určitě ne. Tam ty hodnoty těch tuhých částic toho prachu kolem těch dolů jsou poměrně vysoké. A tam by museli také těžaři přijít s něčím novým, jak budou tyto částice odstraňovat, jak budou je likvidovat a já myslím, že doba jde dál a ta technologie se zlepšuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Poslední otázka, je cesta k tomu ano minimálně ze strany vás například to, co teď řeklo nedávno, tuším, v tomto týdnu zastupitelstvo Litvínova, že pokud by se čirou náhodou uvažovalo o prolomení limitů, chtělo by město Litvínov kompenzaci jednu miliardu korun, je to ta cesta?

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Ta cesta, já bych řekla, v tuhle chvíli je to takové plácnutí do vody, zastupitelstva nebo pana Voláka spíš to byla jeho iniciativa a ty peníze si myslím, že některé lidi oslní, ale ty stálé obyvatele asi ne. A já si myslím, že cesta to může být, že těžaři společně s vládou a obcí se třeba dohodnou na těch penězích, které té obci pomůžou zvládnout tu revitalizaci, resocializaci toho území tak, aby nezatěžovala okolní obce právě tím dotčeným územím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, členka ČSSD, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová byla dnes jejich hostem. Paní hejtmanko, díky za vaše názory, na shledanou.

Jana VAŇHOVÁ, hejtmanka Ústeckého kraje /ČSSD/:
Děkuji, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Radiožurnálu, přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.