Jana Paulová: Rodiče nechtěli, abych byla herečka

30. leden 2019

Oblíbená komediální herečka v závěru loňského roku poprvé usedla do režisérského křesla. „Před kolegy jsem měla obrovskou trému, možná ještě větší než potom před diváky při premiéře,“ přiznává.

„Rodiče nechtěli, abych byla herečka. Ale byli jsme čtyři děti, u starších tří to ohlídali, a tak na mne už nějak nezbyly síly,“ směje se Jana Paulová, která si vloni poprvé našla cestu také k divadelní režii. Inscenace Lady Oscar, při které prakticky nesleze z jeviště, měla premiéru v listopadu a kromě Prahy ji mají možnost vidět i diváci po celé republice při zájezdových představeních.

Nejvíc mě naučil Pepík Dvořák

Jana Paulová během rozhovoru pro Český rozhlas

Divadelní komedie pro oblíbenou herečku není synonymum lehčího žánru. Režiséři k nim podle ní často přistupují jako k řemeslu, odvedou svoji rutinní práci bez ohledu na to, v jakém jsou zrovna divadle. „Já ale ke komediím přistupuju tak, jako bych šla dělat Hamleta,“ zdůrazňuje ve vysílání Dvojky Jana Paulová. „Je to velice spravedlivá disciplína a za ty peníze se nikdo nuceně smát nebude.“

Režie oblíbenou herečku nadchla a moc ráda by se jí věnovala i dál. „Nejvíc mě naučil Pepík Dvořák,“ přiznává. „Když mi říkal včera po představení krásné věci, byla to nádhera. Jako bych od něj dostala Oscara.“ Pochvaly od dlouholetého kolegy si váží o to víc, že obvykle si slov chvály moc neumí užít.

Má v plánu napsat opět nějakou knihu? Neláká vášnivou cestovatelku zkusit život za hranicemi? A jaký má recept na šťastné čtyřicetileté manželství? Poslechněte si celý rozhovor Jany Paulové s Jiřím Holoubkem ze záznamu.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.