Jan Vávra: Opozice stále tápe

19. červen 2020

Není to tak dávno, co se předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář pokoušel zaktivizovat opoziční politiky ke společnému postupu.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Projednávání vládního návrhu, aby sněmovna v režimu legislativní nouze zvýšila dosud schválený deficit z 300 miliard korun na 500 miliard, mohlo být pro opozici docela dobrou příležitostí se předvést, zvlášť když Andrej Babiš nenašel u svého tradičního partnera podporu. Komunisté žádali snížení deficitu alespoň o 50 miliard korun a seškrtání chystaných armádních zakázek o deset miliard. Na to nebyl Babiš ochoten přistoupit.

Čtěte také

Tak jako v jiných případech si opoziční politici nebyli jisti, co si v této situaci počít. Část opozice se držela tradiční antibabišovské rétoriky a jakékoli jednání o podpoře obrovitého rozpočtového schodku zásadně odmítala.

Druhé části – konkrétně Pirátům a lidovcům – se zdálo, že není úplně taktické nechat samotného Andreje Babiše přehazovat před veřejností desítky a stovky miliard. A začali s vládou jednat o podpoře výměnou za možnost se blýsknout podporou některých sociálních skupin postižených koronavirovými opatřeními. Lidovci požadovali především podporu rodin a bytové výstavby, Piráti zase státní pomoc lidem pracujícím na dohody.

Raději první na vesnici

Jejich snaha podílet se na stamiliardové hostině ovšem neměla dlouhého trvání. Ve čtvrtek se komunistická předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá dohodla s ministryní financí Alenou Schillerovou, že komunisté by byli ochotni podpořit zvýšení schodku na 500 miliard korun výměnou za přijetí doprovodného usnesení vyčleňující peníze na rozvoj online výuky ve školách a pozměňovacího návrhu, který pošle dvě miliardy na odměny pro sestry v sociálních službách. Výdaje na obranu už komunistům nevadí. Samozřejmě toto rozhodnutí musí schválit vedení strany.

Čtěte také

Bylo celkem jasné, že předseda komunistů Filip odmítal podpořit vládu především z vnitrostranických důvodů. Komunisty čeká volební sjezd a tentokrát už nemá dlouholetý předseda znovuzvolení tak jisté. Potřebuje se tedy předvést jako razantní a autentický vůdce.

Komunisté ovšem zároveň platí za jednoho z nejzdatnějších politických obchodníků. Je tedy otázkou, co se skutečně skrývá za změnou názoru na výši rozpočtového schodku, zda to nebudou třeba ústupky ve vztahu k Číně nebo Rusku nebo ještě něco jiného. Bude třeba bedlivě sledovat, kde vláda současnému vedení komunistů vyhoví.

Vypadá to ale, že Piráti i KDU-ČSL sehráli pro Andreje Babiše tak trochu roli mouřenína, který mu pomohl vrátit komunisty zpět na základní čáru, a pak už pro něho přestali být zajímaví. Je ale otázkou, zda by tyto dvě opoziční strany něco uhrály i v případě, že by vláda byla skutečně odkázána na jejich podporu a musela jim vyjít vstříc. V prostředí marketingové politiky založené na vytváření dojmů se umí Andrej Babiš pohybovat daleko bravurněji, než jeho političtí konkurenti.

Jan Vávra

Většina opozičních vůdců se drží starých zásad politické práce a s Babišovými hrátkami a virtuálními úspěchy si není schopna poradit. Jsou to všechno ovšem protřelí straničtí šíbři, kteří se řídí Caesarovou zásadou, že raději budou první na vesnici než druzí v Římě.

Mikuláš Minář to tedy se svojí snahou resuscitovat opozici nebude mít snadné.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio