Jan Vávra: Milion chvilek před vstupem do politiky?

14. červen 2020

Hnutí Milion chvilek pro demokracii dokázalo dvakrát zaplnit Letenskou pláň stovkami tisíc nespokojených lidí – to se od dob Občanského fóra nikomu nepodařilo.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Protesty proti chování Andreje Babiše pravidelně plnily Václavské i jiná náměstí v řadě krajských a dalších měst. Akce byly sice přerušeny nouzovým stavem, ale toto úterý se hnutí vrátilo, když uspořádalo své pokojné demonstrace na 167 místech České republiky, včetně hlavní akce na Staroměstském náměstí v Praze.

Čtěte také

I když na začátku pražského shromáždění předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář prohlásil „zvítězili jsme“, v reakci na to, že ministr zdravotnictví Vojtěch povolil tři hodiny před demonstracemi politická shromáždění nad pět set lidí, nelze se ubránit rozpačitému dojmu.

Nejde ovšem jen o mimořádnou spořádanost, kterou chvilkaři předvedli, když se rozhodli respektovat sporné nařízení ministra zdravotnictví, a to i přesto, že ho plánovali soudně napadnout. Nakonec kvůli němu zrušili i pochod k sídlu vlády, ačkoli policie předem avizovala, že proti protestujícím nebude zasahovat.

Jaký to má smysl?

První pokoronavirová akce hnutí především vrátila do hry otázku, která se vznášela ve vzduchu už dříve: Jaký je smysl permanentních demonstrací, pokud pomineme příležitost k setkání podobně smýšlejících lidí, možnost si zazpívat se známými osobnostmi, trochu si zaprotestovat a trochu se pobavit?

Čtěte také

Minář dal Andreji Babišovi několik ultimát, která samozřejmě nejen nesplnil, ale pokračuje v plnění svých mocenských a ekonomických záměrů dál stejně jako dřív a popularita jeho hnutí spíše stoupá, než aby ho protesty nějak ohrožovaly.

Jistou frustraci naznačil sám předseda hnutí v rozhovoru pro jeden zpravodajský server. „Je pravda, že i nám, i těm, kteří na demonstrace chodí, dochází trpělivost a část lidí má pocit, že to nemá smysl,“ připustil.

Opozice na prvním místě

A když sledujeme rétoriku představitelů hnutí, vypadá to, že se nyní mnohem více soustředí na opozici než na Andreje Babiše. Nakonec opozici dal Minář vloni na podzim podobné ultimátum jako Babišovi, které ovšem opozice – podobně jako Babiš – zatím nesplnila. Po úterní demonstraci předseda spolku Milion chvilek prohlásil, že má příští týden v plánu schůzky se šéfy opozičních stran.

Možná je tato změna logickým krokem. Vzestup Babišových preferencí jen potvrzuje, že země je dál rozdělená a jakékoli protesty Babišovy voliče v jejich víře nezviklají. Proto Mikuláš Minář mohl usoudit, že je třeba se soustředit takříkajíc na „svoje“ lidi. Vyvolává to samozřejmě spekulace, že se hnutí – nebo možná jen sám Minář – chystá vstoupit do politiky. I když to verbálně odmítá.

Jan Vávra

Česká populace je známá svým odporem k politice, zejména té stranické, to jí ale samozřejmě nebrání propadnout čas od času kouzlu nějakého politika. Úspěch Milionu chvilek spočívá právě v jeho nepolitičnosti a nadstranickosti. Pravděpodobnost, že by Mikuláš Minář opozici spojil, není příliš velká. Názorové rozdíly opozičních stran jsou stejně velké jako ambice jejich lídrů. Na druhou stranu kouzlo společných poklidných demonstrací časem vyprchá a většina populace – včetně té, co chodí na demonstrace Milionu chvilek – se nechce sama starat o svůj osud a bude ráda následovat nějakého nového spasitele.

Nejen Mikuláš Minář má tedy o čem přemýšlet…

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.