Jan Vávra: Máme plnit sny pana premiéra?

10. květen 2020

Tak konečně víme, o čem náš pan premiér opravdu sní, když náhodou spí. Možná se budete divit, ale nejsou to ani nové dálnice, ani nové školky, je to nouzový stav.

Stav, kdy se skoro všechno zavřelo a kdy jsme nikam nemohli. „Konečně stát řídím jako rodinnou firmu a bylo to efektivní, konkrétní. Přesně jsme viděli naše opatření v praxi,“ prozradil premiér Andrej Babiš o stavu legislativní nouze v rozhovoru na jednom soukromém rádiu.

Čtěte také

Vláda to měla v té době opravdu snadné, protože se nemusela na nikoho ohlížet. Problém je v tom, že kromě nakupování scházejících roušek a respirátorů víceméně jen vydávala nejrůznější zákazy. To se to pak vládne opravdu snadno.

Není tedy divu, že si Andrej Babiš chtěl nouzový stav prodloužit. Potřeboval to i proto, že Městský soud v Praze zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb, obchod a služby – podivný pokus obejít některá ustanovení krizového zákona.

Poslanecká sněmovna ovšem neschválila prodloužení nouzového stavu tak, jak si vláda přála. Ministr zdravotnictví, zcela jistě s vědomím premiéra, se proto rozhodl připravit novelu zákona o ochraně zdraví, která by do rukou tohoto ministra vložila víceméně všechny pravomoci, které má jinak vláda během nouzového stavu. To vyvolalo velkou kritiku ze strany právníků a nakonec tuto cestu odmítla i sociální demokracie jako koaliční partner.

Totální zmatek ve společnosti

Čtěte také

Další krok v  plnění premiérova snu pokračoval na jednání vlády tento čtvrtek, kdy vláda schválila návrh zákona o mimořádných opatřeních, který rozšiřuje pravomoci ministerstva zdravotnictví při koronavirové epidemii.

Ministerstvo by mělo do konce roku možnost nařídit mimořádná opatření s celostátní působností, kterými zakáže nebo omezí některé služby. Návrh zmiňuje oblast veřejné dopravy, obchodu a výroby, kadeřnictví a obdobné služby, koupaliště, hromadné akce nebo vysoké školy. Předpis počítá s až třímilionovou pokutou při nedodržení ministerských opatření.

Po všech předchozích legislativních kličkách, kterými se vláda snažila obejít parlament, vypadá tento návrh zákona jako rozumný kompromis. Při bližším pohledu ovšem vzbuzuje řadu otázek.

Čtěte také

Podivné třeba je, že ministerstvo nechce nechat zákon schvalovat ve stavu legislativní nouze. To znamená, že nenabyde účinnosti před létem a nevyřeší tak platnost aktuálních vládních nařízení po konci nouzového stavu, který trvá do 17. května. Některá omezení končí až 25. května, kdy se budou moct otevřít například vnitřní prostory restaurací, hotely, hrady a zámky.

Podle ministra Vojtěcha bude ministerstvo těch osm dní vydávat omezující nařízení na základě stávajícího zákona o ochraně veřejného zdraví. Tento postup využít zákon o ochraně zdraví k omezování volného pohybu, obchodu a služeb ale už jednou soud odmítl a vláda od toho ustoupila. Jak to, že to najednou zase jde? A jestli to opravdu jde, tak proč vůbec přijímat speciální normu s dalšími pravomocemi pro ministra zdravotnictví?

Jan Vávra

Ukazuje se, že vláda v oblasti legislativy pracuje metodou pokus–omyl. Důsledkem je totální zmatek v celé společnosti. Nikdo neví, co všechno ze současných vládních nápadů jednou zruší soudy a jaké důsledky to bude mít – a to jak do budoucna, tak i do minulosti. Plnit si své sny je rozhodně hezké, ale naše země více než plnění snů pana premiéra potřebuje obecné a systémové právní řešení, které by vyhovovalo standardům právního státu. Tento sen ovšem zůstává nesplněn.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.