Jan Švejnar: Británie i USA zkoušejí, kam až mohou v rámci demokracie zajít

10. září 2019

Brexitové drama v Británii pokračuje. Směřuje země k odchodu z EU bez dohody, nebo k jeho dalšímu odkladu? A kolik Británii stojí nejistota ohledně její blízké budoucnosti?

Poslanci Dolní komory britského parlamentu v úterý opět odmítli návrh premiéra Borise Johnsona na uspořádání předčasných voleb. Ten v reakci na hlasování slíbil zajistit rozvodovou dohodu s EU na summitu, který se koná 17. října.

Kolik stojí brexit?

„Tato vláda už brexit dále nezpozdí,“ prohlásil Johnson. Podle něj oddalování brexitu stojí Brity miliardu liber měsíčně. „Myslím, že se nedá dost dobře určit, kolik to Brity stojí ani kolik je to bude stát potom, co brexit uskuteční,“ říká v pořadu Jak to vidí Jan Švejnar.

„Ekonomika samozřejmě trpí a bude trpět ještě víc – po brexitu. Ale takové údaje jsou jen střelba od boku.“ Johnson se podle profesora ekonomie na Kolumbijské univerzitě chová nevyzpytatelně.

Británii čeká clo

„Nejvyspělejší demokracie světa nám pod jeho vedením předvádí krkolomné kotrmelce. Jak Británie, tak Amerika nyní zkoušejí, kam až mohou v rámci demokracie zajít,“ uvažuje. „Johnson úplně ignoruje, že po brexitu bude Británie vystavena celním opatřením EU.“

„EU je přitom jejím největším obchodním partnerem. Tvrdý brexit by znamenal, že Británie bude najednou jako kterákoliv jiná země. A to ji samozřejmě velmi ekonomicky poškodí.“

I nejistota se prodražuje

Podle nejčernějších scénářů by mohlo Británie po tvrdém brexitu čelit vážným problémům s potravinami, léky nebo pohonnými hmotami. „Nikdo přesně neví, co se bude dít.“ Británie se ale prý už teď na tuto situaci připravuje a vytváří si zásoby.

Pokud se premiéru Johnsonovi podaří vyjednat dohodu s EU, šok pro britskou ekonomiku bude menší. Na druhou stranu i prodlužování nejistoty v případě odloženého brexitu bude mít na ekonomiku negativní dopady.

Další témata rozhovoru: zpomalování světová ekonomiky; recese německé ekonomiky; růst mezd; penzijní reforma; nízká úroková míra; vládní investice; ČR jako součást eurozóny.

autoři: Vladimír Kroc , Jan Švejnar , and
Spustit audio

Související