Jan Sváček, předseda pražského městského soudu

Oportunista, soudce kmotrů, člověk blízký Hradu, i taková označení padají v tisku na hlavu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Kritika zesílila poté, co neprošel Senátem jako kandidát na ústavního soudce a objevila se informace, že ho prezident chce senátorům navrhnout podruhé. Co na to říká sám doktor Sváček? Stojí o druhý pokus dostat se mezi ústavní soudce? Proč si vzhledem ke své funkci nedával větší pozor na společenské kontakty a dobré jméno? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Pozvání přijal, jak už jsem říkala, předseda pražského městského soudu Jan Sváček. Vítejte u nás.

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Dobrý večer.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, já vám teď pustím část vyjádření stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera z pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu.

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti:
Ona je tady celá řada podivných signálů, které naznačují, že se tady doopravdy svádí jakási bitva o justici, protože to, odkud nebo jakým způsobem vznikly Věci veřejné opředené už legendami, mluvilo se o tom jako o projektu pražských odeesáckých kmotrů. Radek John od samého začátku se snažil ze všech sil bránit odchodu pana Rampuly z vrchního pražského státního zastupitelství, pověst tohoto vrchního státního zastupitelství jako zametače politicky citlivých kauz pod koberec, působení pana Grygárka na tomto vrchním státním zastupitelství, který před listopadem 89 vlastně protiprávně se podílel na vyvážení demonstrantů do lesů za Prahu. Těch indicií je tam mnohem víc. Vzápětí vlastně poté, co byl svolán výbor, se rozšířila informace, že městský soud vedený panem Sváčkem zrušil odvolání pana Rampuly z funkce, zároveň se dostala navenek informace, že prezident Klaus chce znovu navrhnout pana doktora Sváčka a do toho informace, že prezident Klaus má zájem ještě jmenovat nového předsedu městského soudu, oslabení pozice ministra Pospíšila, údajné úvahy o jeho konci na ministerstvu. Když si všechny tyto informace seřadíte, tak doopravdy už to vyvolává velmi vážné pochybnosti o tom, co se v naší justici děje a jestli náhodou nejde o to zvrátit ty pozitivní procesy, tu postupnou očistu justice.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak teď rozebereme spolu jednotlivé části toho, co Jiří Dienstbier řekl. Začneme tou částí, která se týká přímo vás. Víte o tom, že by vás prezident chtěl znovu podruhé navrhnout senátorům jako kandidáta na ústavního soudu?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Ne, tak o tom nevím a myslím, že to je nějaká mediální bublina. Spíš by mě zajímalo, odkud to vzešlo. Já jsem s panem prezidentem mluvil naposledy na přelomu listopadu a prosince, kdy mě navrhnul, od té doby jsem s ním na to téma nehovořil.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Stál byste o to, aby to prezident podruhé udělal potom všem, čím už jste si prošel a co všechno už se o tom řeklo, bylo by to ještě pro vás důstojné, aby to prezident udělal podruhé?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Já jsem si prošel, paní redaktorko, poměrně velkým martýriem a v tuto chvíli se z toho tak pomalu vzpamatovávám, takže nejsem si jist, jak bych reagoval, kdyby takový návrh přišel, ale je to velmi hypotetická záležitost o příliš vážné věci, takže bych se jakýmkoliv úvahám, kdyby něco, raději vyhnul.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Zeptám se jinak, označil byste postup navrhnout Senátu dvakrát stejné jméno, za nestandardní?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Já mám pocit, že už v minulosti se to asi ve dvou případech nebo ve třech případech stalo, je to pravomoc prezidenta republiky a je to věc toho kterého kandidáta, kterého se to týká, pokud by se na tom s panem prezidentem dohodnul.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vy sám jste řekl, že jste prošel martýriem. Myslíte si, že vám v celé té věci uškodil fakt, že jste byl dlouholetým poradcem prezidenta Václava Klause?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Ne, tak já jsem přesvědčen, že takto samotní senátoři neuvažovali. Ono to nebylo dlouholetým poradcem. Pan prezident si nás svolal někdy v roce 2003, sešli jsme se asi dvakrát nebo třikrát a trvalo to asi rok a půl a poté již k žádným schůzkám nedocházelo, nicméně musím říct, že ty schůzky byly velmi přínosné. My jsme se tam bavili například o milostech, amnestiích a mně je velmi sympatické, že pan prezident se drží těch domluv, které jsme tam společně učinili.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Mimochodem vy jste sám načal téma milostí, vám se líbí to, co se děje teď a jak se komentuje to, co se děje kolem milostí a způsob, jakým třeba prezident odůvodnil milost pro bývalou ředitelku vysoké školy?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
No, v tom bych spatřoval trošku problém. Za prvé musím říci, že ta milost je především, vyplývá ze zákona a je to, řekl bych, taky historický artefakt, který pochází někdy od středověku, kdy panovník měl toto právo. Já jediné, nad čím bych se pozastavil, je, nebo s čím bych trochu polemizoval, že na místě pana prezidenta bych ty milosti prostě neodůvodňoval, protože tak se tomu nikdy v minulosti nedělo, a to pak může dát důvod k různým spekulacím, ale jinak mně nepřísluší se k tomu jakkoliv vyjadřovat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Mimochodem myslíte si také, že ve váš neprospěch rozhodlo členství v KSČM a kontakty s kontroverzním podnikatelem Tomášem Hrdličkou?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Pokud jde o mé členství v KSČ, tak jak už jsem říkal senátorům, na to nemám žádné vysvětlení ani omluvu, byl jsem půl roku členem KSČ. No, a co se týče toho kontaktu s panem Hrdličkou, jenom zopakuji, já jsem se s ním setkával opakovaně asi před 7 lety, kdy působil ve funkci místostarosty na městské části v Praze 10, řešili jsme dislokaci bytů pro zaměstnance soudu, pak jsem ho asi 7 let neviděl a poté jsem mu odpověděl na pozdrav v kavárně a ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak počkejte, ale tykáte si s panem Hrdličkou?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Ano, tam jsme si před těmi 7 lety skutečně začali tykat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Člověk si většinou tyká s přáteli.

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Tehdy to bylo velmi kontaktní prostředí, kdy jsme se setkávali, jak říkám, opakovaně i u oběda, takže jedině k tomu mohu říci, že jsem ho pak 7 let, 7, 8 let neviděl.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Zkusím to z jiného soudku, poté, co jste tedy opakovaně nucen obhajovat takové své společenské kontakty, nepovažujete to za chybu? Nebylo by bývalo moudřejší dávat si větší pozor, s kým se objevujete na veřejnosti, s kým se stýkáte?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
No, tak tady tomu setkání jsem, paní redaktorko, nemohl zabránit, protože to bylo v kavárně, kde každý seděl u jiného stolu a když jsem odcházel, tak mě pan Hrdlička pozdravil a já jsem mu odpověděl na pozdrav. A jenom, jak říkám, už jsem odpovídal na to i senátorům, že se mi občas stane, že mě pozdraví odsouzený, který se vrátí z výkonu trestu a já mu také odpovím, považuji to za slušnost.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Takže pana Hrdličku teď sám pro sebe řadíte někam do kategorie odsouzeného?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Ne, ne, ne, rozhodně ne. Pan Hrdlička, pokud je mi známo, nebyl stíhán, ani soudně trestán, ale uváděl jsem to spíše jako trochu komický příklad.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Městský soud, kterému předsedáte, zrušil odvolání pana Rampuly z funkce. Znáte odůvodnění rozsudku?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Já se přiznám, do současné době jsem to rozhodnutí ještě nečetl. Znám ty zásadní důvody, že tam došlo k nějakým formálním i materiálním pochybením, ale především tuto výhradu si kladu vždycky já jako předseda Městského soudu v Praze, ten rozsudek nemohu nijak komentovat, protože může na základě kasační stížnosti dojít k jeho zrušení, a to by znamenalo, že Městský soud v Praze se tím rozhodnutím bude muset zabývat znova a já bych vytvořil jakousi námitku podjatosti do budoucna.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Zuří válka o justici? Cítí soudci politické tlaky na svou práci? Debatujeme s předsedou pražského městského soudu Janem Sváčkem, posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Ona je tady celá řada podivných signálů, které naznačují, že se tady svádí bitva o justici, říká dále Jiří Dienstbier. Zmiňuje například i aktivitu předsedy bezpečnostního výboru sněmovny Radka Johna, když si pozval na výbor nejen ministra, ale i státního zástupce Mečla. Vnímal prý od začátku snahu Radka Johna zabránit odchodu pana Rampuly. Podle vás vede se tady válka o justici za účasti politických špiček?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Paní redaktorko, já se domnívám, že celá záležitost kolem státního zastupitelství a v těchto dnech kolem vrchního státního zastupitelství je skutečně velmi zpolitizována, ale řekl bych, že prapodstata problému je možná v tom, že na rozdíl od soudů státní zastupitelství prostě není nezávislé. Státní zastupitelství i z hlediska členění v ústavě je řazeno do moci výkonné a dovedu si představit, jak každý politik, případně člen vlády má své určité představy o tom, jak by mělo státní zastupitelství pracovat, no, a ti politici a ty vlády se nám velmi často mění a z toho může docházet k různým výkladovým problémům. Ještě bych chtěl zmínit jednu věc, velmi, velmi vítám současnou aktivitu nejvyššího státního zástupce pana Zemana o snahu legislativně upravit změny v chodu fungování státního zastupitelství. Ono se mu nepovede dosáhnout toho, aby státní zastupitelství bylo nezávislé, jak říkám, nezávislost státního zastupitelství je teoretický nonsens, ale pokud se snaží o to, aby se zamezilo vlivu a tlaku politiků a politiky na činnost státního zastupitelství, tak v tomto mu velmi fandím.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jestliže fandíte panu Zemanovi, to skoro zní, jako byste byl v takzvaném táboru proti Rampulovi?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Já se do žádného tábora neřadím, ale s panem Zemanem se stýkám v rámci takzvané justiční šestky s dalšími soudci a státními zástupci a sleduji jeho snahu o legislativní změny ve fungování státního zastupitelství. Jak říkám, je mi to velmi sympatické.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A vy vnímal jste osobně někdy politický tlak na svou práci soudce?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Ne, paní redaktorko, domnívám se, že ono to není ani dost dobře možné a já navíc jsem členem Městského soudu v Praze od roku 99 a domnívám se, že jsme vytvořili takové mechanismy, aby ti, kteří by se o to chtěli pokusit, do toho prostě nešli. Navíc jakýkoliv zásah do nezávislého rozhodování soudce je trestným činem a nemohu si dovolit ani já, ani ministr spravedlnosti, ani jakýkoliv politik nebo kdokoliv jiný zasáhnout do rozhodování nezávislého soudce, protože on i ten soudce samotný by se dopouštěli trestného činu a jsem přesvědčen, že v Praze a v celé české justici to tak funguje.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Nicméně hovořil jste o politické závislosti minimálně, co se týče státních zastupitelství, tedy potřebuje podle vás justice očistný proces?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Justice potřebuje pořád očistný proces a hlavně by se mělo stále dohlížet na to, aby ten vliv politiky na justici, aby nám tady fungovaly 3 státní moci, pokud možno, nezávisle na sobě, byl permanentní a aby ten vliv politiky byl samozřejmě co nejmenší, ale já bych spíše raději mluvil o soudnictví, které je mi bližší, než o justici v tom širším slova smyslu, kam patří i státní zastupitelství a potažmo policie a vyšetřovatelé. Takže domnívám se, že to my soudci máme než ti státní zástupce mnohem, mnohem jednodušší. My jsme podle zákona a podle ústavy skutečně nezávislí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Dobře, tak abychom to převedli do praktické roviny, jestliže existuje nějaká možnost ovlivnit kauzu třeba z řad jakýchsi kmotrů, pak ta možnost podle vás existuje na úrovni státních zastupitelství a nikoliv už na soudech?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Víte, já nejsem schopen se vyjádřit k tomu, co teď zaznívá v médiích o činnosti státních zastupitelství z hlediska těch kauz, které nebyly dotaženy do konce, protože já se u soudu setkávám pouze s těmi kauzami, které byly dotaženy a kde byla podána obžaloba. Z toho důvodu já mohu vycházet pouze z těch kauz. A o tom, které záležitosti nebyly vyšetřeny, dotaženy a pokud vůbec nějaké takové jsou, o tom já skutečně se dozvídám ve spekulacích z médií a k tomu se nemůžu kvalifikovaně vyjadřovat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Tak se podívejme konkrétně na pražský městský soud. Kárný senát Nejvyššího správního soudu odvolal v lednu z funkce soudce Jaromíra Sklenáře. Odůvodnil to průtahy. V některých případech byl pan soudce nečinný až několik let. Je tento případ něco, co se v menší míře děje třeba i u ostatních soudců, ale nedospělo to tak daleko, že by byli až odvoláni Nejvyšším správním soudem?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Bohužel toto byl velmi nešťastný případ a řekl bych téměř lidská tragédie toho soudce, který stál před kárným senátem v krátké době již potřetí a my sami jsme navrhovali odvolání z funkce soudce, takže tam předpokládám karnému senátu nic nezbylo, ale nebyl to první, ani poslední soudce, který byl z titulu své nečinnosti nebo průtahů v práci z funkce soudce odvolán. Bohužel ještě pořád dochází mezi soudci k excesům a stále nacházíme některé individuality, kteří prostě z různých důvodů být soudcem nikdy neměli, ale ony jsou i jiné mechanismy, než kárné řízení, jak soudce přesvědčit, aby opustil svoji soudcovskou práci a věnoval se například něčemu jinému v advokacii, v teorii a podobně. Já jsem se s těmito případy opakovaně setkal zhruba v 25 případech, pokud si to správně eviduju, se mi podařilo soudce přesvědčit, aby netrápil sebe, mě jako předsedu soudu a především účastníky řízení tím, že není schopen včas a kvalitně rozhodnout.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Dobře, tohle tedy byla osobní tragédie nebo prostě osobní selhání jednotlivce.

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Ano.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Já tady mám na Facebooku několik velmi ostrých reakcí, které mě nutí se ještě vrátit k otázce, kterou nastiňuje třeba posluchač Petr Šulc, píše: "Václav Klaus chce pokračovat v destrukci skutečné demokracie i po odchodu z funkce, proto chce instalovat do významných funkcí svoje lidi. A někteří státní zástupci a soudci z Prahy jsou trojští koně českých mafiánů." Tak vy reagujete úsměvem, ale nicméně toto je bohužel dojem, který nechávají soudy v lidech a ten dojem se tady opakuje v různých podobách v několika reakcích.

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Já za sebe vám mohu říct, paní redaktorko, dvě věci, za prvé je to určitá schizofrenie naší společnosti. Prezident republiky jako jediný má právo navrhnout kandidáta na ústavního soudce, nedá se nic dělat, jinak to není možné, to znamená, spojovat každého navrženého kandidáta s tím, že to je prezidentův člověk, si myslím, není příliš rozumné. A pokud jde konkrétně o mě, to je ta druhá poznámka, já jsem tu nabídku neformální od pana prezidenta dostal již v roce 2003, kdy jsem ji odmítl z různých osobních i profesních důvodů. Od té doby jsem si několikrát krátce poté dovolil s panem prezidentem o některých věcech nesouhlasit a řeknu jenom tolik, že ti, kteří si tehdy plácali na čelo a říkali proč jdeš do sporu s prezidentem republiky, možná ti samí mě teď označují za jeho člověka.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Je tady ještě docela zajímavý názor vašeho kolegy soudce nejmenovaného tedy, který, kterého cituje server Česká pozice a ten říká: "Procedura schvalování kandidátů na ústavní soudce probíhá v Senátu špatně. Senátoři se neptají na hodnoty a principy, které jsou pro kandidáty důležité a už vůbec nezkoumají, zda jim ohledně svých postojů nevěší bulíky na nos," konec citátu. Má podle vás systém hodnocení v Senátu takové nedostatky?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Já bych se k tomu velmi nerad vyjadřoval, paní redaktorko. Celý proces navržení a schvalování kandidátů na ústavního soudce, je podle zákona podle ústavy ryze politická záležitost a Senát má skutečně právo si stanovit svá vlastní kritéria a nelze k tomu nic namítat, čili ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A je to v pořádku, že je to ryze politická záležitost, týkáli se to ústavního soudce?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Je to podle platných zákonů, čili ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Změnil byste ty zákony, kdyby to bylo ve vaší moci?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Těžko říci. Já to v tuto chvíli vidím příliš subjektivně, ale myslím, že je v pořádku, aby se zde podílely dvě instituce a nikoliv jenom jedna. Nevím, jestli bych pokládal za správné, aby mohl navrhovat bez dalšího ústavní soudce samotný prezident republiky a myslím, že je v pořádku, že tak významná komora, jako je horní komora Parlamentu České republiky se k tomu nějakým způsobem vyjadřovat. To bych řekl, že je obecně v pořádku.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ještě na závěr se dotkněme dnešního dění, vy jste byl na poradě s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem a ono to souvisí i s tím, o čem jsme mluvili o nestíhání soudců, nejen městského soudu. Vy jste řešil, jakým způsobem odklonit věci od soudů, k čemu jste došli?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
No, víte, všude ve světě je taková normální teze udělejme všechno proto, aby se věc k soudu vůbec nedostala, protože soudnictví je drahé. V českých poměrech je ta tendence opačná, všechno, všechno, včetně bagatelních věcí prožeňme přes soud a my jsme se tam bavili například o tom, jak právě u těchto bagatelních věcí, jako jsou záležitosti vyplývající z dopravy, černé jízdy a podobně, by se daly nějakým způsobem odklonit od soudů a vyřizovat jinak, než aby zabíraly práci a činnost soudci samotnému.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Nezlobte se, ale teď možná hodně lidem naskočila husí kůže, protože, když si vzpomeneme, jak to řeší exekutoři.

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Ne, on by tam zůstal vždycky zachován soudní přezkum, ale tady jde o to, aby soudce nebyl ze dvou třetin nebo z jedné poloviny úředníkem, ale aby se mohl soustředit skutečně na kauzy, které jsou hodné toho, aby se jimi soudce zabýval. Takže myslím, že celá společnost by to pocítila pozitivně.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Neboli došli jste s panem ministrem k nějakému konkrétnímu plánu, co se bude dít se soudy?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Hovořili jsme na toto téma a řekli jsme si, že legislativně nějakým způsobem se budeme společně snažit vytvořit možnost, aby se ty bagatelní věci nějakým způsobem od vlastního soudcovského rozhodování odklonily.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jakým způsobem ještě není v tuto chvíli dotaženo.

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
My máme na soudech desítky nebo stovky kvalitních vyšších soudních úředníků. Já myslím, že je zde prostor proto, aby se některými těmito záležitostmi zabývali právě oni.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Úplně na závěr, hovoří tady třeba i Jiří Dienstbier o oslabení pozice ministra Pospíšila. Vnímáte, že pozice ministra spravedlnosti je z důvodu politických nějakým způsobem oslabena?

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Paní redaktorko, já bych tyto politické záležitosti nechtěl komentovat a řeknu jenom tolik, pro soudnictví je nešťastné, když se ministři spravedlnosti často mění. České soudnictví potřebuje dlouhodobou koncepci a pokud má v českých poměrech od roku 89 ministr spravedlnosti průměrnou životnost rok a půl, je to málo. Na jeho místo pak přijde nástupce, který neguje všechny jeho záležitosti, vytváří svou koncepci vlastní a než ji stačí prosadit, tak zase odchází. Čili já jsem proto, aby ministr spravedlnosti v českých poměrech, pokud to tak je nastaveno, působil co nejdéle.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Předseda pražského městského soudu Jan Sváček byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, díky za váš čas. Na slyšenou.

Jan SVÁČEK, předseda Městského soudu v Praze:
Děkuji za pozvání a na shledanou.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Příjemný večer vám přeje Štěpánka Čechová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zaslat prostřednictvím mailové adresy 20minut@rozhlas.cz. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: šče
Spustit audio