Jan Spálený a písně z nemocničního prostředí

8. květen 2011
Doteky víry

Zpívat o špitále nemusí být vždy smutné a beznadějné, jak dokazuje poslední CD Zpráva odeslána Jana Spáleného a skupiny ASPM.

Jan Spálený nedávno odeslal zprávu všem svým příznivcům a nejenom jim. Jejím obsahem je 11 písní inspirovaných většinou prostředím nemocnice, ve kterém mu bylo poslední dobou souzeno často pobývat kvůli špatným průduškám. Písničky ovšem nejsou o autorových bolístkách, ale o tom, co nebo koho kolem sebe viděl. CD Zpráva odeslána je plné příběhů lidí, které Jan Spálený potkal jednoduše řečeno ve špitálech. Špitály jsou mu druhým domovem.

Ostatně blues špitálu u sv. Jakuba zpívá Jan Spálený od samého začátku spolupráce s Petrem Kalandrou někdy v 80. letech minulého století. Ten je na CD Zpráva odeslána připomenut písničkou Kapitán Slunce, která se odehrává přímo v nemocnici.

Zpráva odeslána Jana Spáleného má být jakousi tečkou za jeho muzikantskou kariérou. Doufá, že už nic dalšího nenapíše. Jeho vzkaz zní, že to ale stálo za to. Život stojí za to žít.

Nemá rád velká slova a proto nemluví ani o Bohu ani o univerzu, jen by rád předal pozitivní zprávu o životě. Třeba geniálního flétnisty, který v zaměstnání čistil radlice od umělých hnojiv až z toho vážně onemocněl a zemřel - Mistr z Manětína.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.