Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky

Včera téměř všichni ekonomičtí analytici a publicisté zjistili, že pokud se dopustili veřejného odhadu toho, jak rozhodne Česká národní banka o úrokové sazbě, tak se spletli. Členové bankovní rady snížili klíčovou úrokovou sazbu překvapivě o třičtvrtě procentního bodu na dvě celé sedmdesát pět setin procenta. Jak říká guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, takové kroky nejsou nástrojem na jemné laděni ekonomiky, takže na efekt takového snížení sazby si asi ještě nějaký čas počkáme. Na druhou stranu oborem, který jednak současnou krizi v Americe vyvolal a na který by rozhodnutí České národní banky tady v Česku mělo mít velký vliv, je hypoteční trh. O něm bude řeč v příštích dvaceti minutách Radiožurnálu. Od mikrofonu vás zdraví a dobrý poslech přeje Martin Veselovský. Dnes přijal pozvání do studia Českého rozhlasu generální ředitel a předseda představenstva jedničky na českém hypotečním trhu, Hypoteční banky, Jan Sadil. Dobrý den.

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Včera, jak už jsem říkal, Česká národní banka snížila úrokovou sazbu. Byl jste překvapen mírou snížení?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Všichni jsme byli překvapeni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Opravdu všichni? Nikdo to nečekal?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Tak nemůžu mluvit asi za úplně všechny, se všemi jsem nehovořil, ale myslím si, že většina z nás skutečně byla překvapena tím, o jaké snížení šlo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co toto snížení konkrétně znamená pro český hypoteční trh a zdali vůbec něco?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Ano, bezprostředně, okamžitě v pátek se nic nezmění. To znamená po včerejším rozhodnutí dnes nic nového zásadního není, nicméně je to jasný signál k tomu, že úvěry by měly být levnější a ten dopad na hypoteční trh by měl být tedy stejný, to znamená, pravděpodobně by hypotéky měly také zlevnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Včera guvernér České národní banky Zdeněk Tůma odmítal odpovídat na to, jak rychlý dopad, či efekt na českou ekonomiku nebo český finanční trh, bude mít to opatření snížení té klíčové úrokové sazby a právě mluvil o tom jemném ladění, že to není o jemném ladění. Tak jak rychlý dopad bude mít to ocenění na hypoteční trh z vašeho pohledu, pane řediteli?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
No, aniž bysme, aniž bychom se, bychom jsme se s panem Tůmou domlouvali, tak ta moje odpověď bude hodně podobná. Ona je standardní ta moje odpověď, protože rozhodnutí České národní banky nemá skutečně nikdy přímý, okamžitý dopad na hypoteční trh, na hypoteční úrokové sazby, a to z toho důvodu, že většina hypoték v České republice má dlouhodobější úrokovou sazbu. Má sazbu, která je zafixována na delší období, zpravidla tři, pět, někdy i více let. Jakékoliv rozhodnutí Národní banky o základních sazbách by se mělo spíše dotknout těch krátkodobějších fixací úvěrů, to znamená v našem případě jednoleté úrokové sazby, kterých je méně a i tak ten dopad nemusí být bezprostřední.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dejte mi, prosím, pane řediteli Sadile, do souvislosti tyto dva děje. Teď to je citace ze serveru Týden.cz ze 3 listopadu, to znamená před několika málo dny, cituji: "Jednička na trhu s hypotékami zvedá od pondělí 3. listopadu úrokové sazby," mluví se o vaší bance, tedy o Hypoteční bance, "k tomuto kroku se rozhodla jako pátá banka v pořadí v Česku. Na trhu s hypotékami se tak rozjela vlna zdražování." A k tomu dejme do souvislosti ten včerejší krok České národní banky, kdy úroková sazba, samozřejmě na kterou je navázán zejména ten mezibankovní prostor, tak jde dolů a vy sám mluvíte o tom, že se pravděpodobně úrokové sazby budou snižovat. Takže v řádu dní pohyb úplně opačným směrem?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Je to tak, máte pravdu. Po dlouhé době se nám nepodařilo odhadnout rozhodnutí Národní banky. Já jsem v minulosti byl poměrně hrdý na to, že úpravy našich úrokových sazeb, myslím tím hypotečních úrokových sazeb, kdy předcházely rozhodnutí Národní banky, a to tak, že jsme předešli v podstatě tomu následujícímu rozhodnutí. Tentokrát situace v průběhu minulých týdnů a dní byla taková, že skutečně naše marže se výrazně, výrazně snižovaly a museli jsme to rozhodnutí udělat, to znamená rozhodnutí o navýšení úrokových sazeb s tím, že jsme si byli vědomi toho, že může přijít rozhodnutí Národní banky, které, které upraví úrokové sazby i směrem dolů, nicméně, my už jsme nemohli dále zůstat na těch sazbách, na kterých jsme byli, proto jsme zvyšovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ten stesk, pokud mi dovolíte, že to tak nazvu, na nízké šarže u hypotečních bank v Česku, je slyšet už nějaký čas. Proč tak padají marže u hypotečních bank?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Je to dáno tím, že to konkurenční prostředí v minulých letech a v minulých měsících bylo skutečně velmi tvrdé. Boj o klienta byl velmi tvrdý a klienti hypotečních bank jsou velmi citliví, skoro bych řekl až přecitlivělí, na výši úrokové sazby, proto tedy, proto tedy banky mezi sebou soupeří především na této položce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
I přesto všechno jste ohlašovali právě před těmi několika dny zvýšení úrokových sazeb?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
I přesto všechno jsme ohlásili zvýšení úrokových sazeb. Ano, jak jsem říkal, bylo to tak, že už ty marže byly neskutečně nízké a museli jsme, museli jsme nahoru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mají v současné době tedy, bavíme se teď v pátek necelých dvacet čtyři hodin poté, co Česká národní banka rozhodla o snížení úrokové sazby nějaký výrazný důvod výrazně snižovat úrokové sazby u hypoték?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Dnes v pátek jsem přesvědčen o tom, že žádná z hypotečních bank své úrokové sazby nezmění, že nás čeká období vyčkávání. Za prvé toho, jak se budou vyvíjet prostředky na finančních trzích, to znamená, jak, jak se toto rozhodnutí promítne do našich zdrojů a možná, že v horizontu několika týdnů bychom určité očekávání, určité snížení sazeb očekávat mohli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je vůbec možné, že by nastala varianta, že by se to rozhodnutí České národní banky na hypotečním trhu nijak neodrazilo? To znamená, že by se u úrokové sazby nijak nehnuly?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
U těch dlouhodobějších fixací úrokových sazeb, to znamená pětileté, tříleté, delší, ano, tam ten dopad může být, tam je zanedbatelný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě vám, pane řediteli, ocituji jednoho z vašich kolegů Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank, který tvrdí, že úrokové sazby hypotečních úvěrů budou pravděpodobně v budoucnu nižší než v minulých letech. S tím odhadem se dá souhlasit, nebo ne? Já vím, že nerad prognózujete dopředu, ale na druhou stranu Pavel Mertlík je zkušeným ekonomem, který nakonec prošel i, řekněme, křestem politickým, tak dá se s takovým odhadem souhlasit?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
No, ona je otázka, co srovnáváme, jaké roky srovnáváme, jak daleko do minulosti jdeme, já mám v hlavě tři roky zpátky, rok 2005, kdy úrokové sazby u hypoték byly těsně nad třemi procenty při jednoleté sazbě, i pod třemi procenty. Já se nedomnívám, že bychom se k takovéto úrovni mohli v dohledné době přiblížit. To ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Mým dnešním hostem je generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Jaký má světová finanční krize dopad na český hypoteční trh?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Zatím ne zcela zásadní, bych řekl. Určitým způsobem můžeme vidět omezení některých našich konkurentů v produktové nabídce a to omezení může vycházet ze dvou věcí. Za prvé přeci jenom omezenější přístup k likviditě, to znamená k prostředkům, které banky potom následně půjčují svým klientům a za druhé přece jenom určitá větší opatrnost a menší ochota přistupovat na rizikovější obchody, poskytovat rizikovější produkty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když se ještě jednou vrátím ke včerejšímu zasedání bankovní rady, ze kterého vyšla kromě snížení oné úrokové sazby i prognóza do příštích měsíců a dokonce let, ohledně několika ekonomických ukazatelů a mezi jinými i ohledně růstu HDP, který byl prognózován jako výrazně nižší. Zajímá to vůbec hypotečního bankéře, to, že s velkou pravděpodobností růst ekonomiky padne někam ke dvěma procentům? Zatímco jsme se pohybovali do této doby někde kolem pěti, šesti procent?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Určitě nás zajímá to, jakým způsobem se ekonomika v České republice bude vyvíjet. Hypoteční trh se s velkou pravděpodobností nevrátí do čísel loňského roku. My jsme v roce 2007 měli rekordní rok, daný velikou poptávkou, přijatelnými úrokovými sazbami, změnami v daňové oblasti, to znamená zájem o koupi nových, nových nemovitostí byl výrazně tímto ovlivněn. My jsme očekávali, že ten trh půjde dolů v letošním roce. To znamená, že čísla nedosáhnou hodnot loňského roku, myslím tím nové obchody, nově uzavřené hypotéky a při našich prognózách dále do budoucna vycházíme i z toho, co jsme viděli před rokem a z těch informací, o kterých hovoříte vy dnes, čili naše očekávání do budoucna není nějaký dramatický růst hypotečního trhu, ba naopak jeho stabilita.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, když mluvíte o stabilitě hypotečního trhu a když vezmu tu informaci, kterou jste říkal před malou chvíli, že ono zvýšení úrokových sazeb u hypoték bylo, řekněme, zapříčiněno tím, že byly velice nízké marže, tak u stability, tedy neexistujícího růstu toho trhu, tak jak na tom bude potom klient?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Já myslím, že klient na tom bude vždycky dobře, vždycky dobře, protože skutečně to konkurenční prostředí, obecně bankovní prostředí je velmi konkurenční, hypoteční prostředí je velice konkurenční, čili já věřím tomu, že klient si bude mít vždy z čeho vybrat a že si vybere, co bude potřebovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zpátky ke světové finanční krizi. Je evidentní, že, a teď můžeme její počátek dát kamkoliv pravděpodobně v minulém roce, či možná ještě více letech, ale asi se shodneme na tom, že celá ta krize měla počátek právě na hypotečním trhu ve Spojených státech amerických?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Počátek asi ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak. O tom průběhu teď nebudeme dále debatovat. Jak se z důvodu této krize a z důvodu jejího počátku, bude měnit hypoteční trh? Budou hypoteční ústavy obecně opatrnější nebo přijmou nějaké úplně jiné nástroje pro to, aby se možná něco podobného neopakovalo?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
No, tak my bysme si měli v první řadě uvědomit to, že ta hypoteční krize v Americe začala v úplně jiném segmentu poskytování hypoték, než se pohybujeme v České republice. Je to segment těch nejvíce rizikovějších úvěrů, úvěrů, které byly a jsou stále poskytovány těm klientům, kteří by na normální hypotéku, tak jak my jí rozumíme, tak, jak my ji chápeme a tak, jak my ji poskytujeme také v České republice, nikdy nedosáhli, ale i ty podmínky, například úrokové podmínky byly zcela odlišné. Příklad může být to, že takovýto úvěr byl v prvopočátku poskytnut za velmi nízkou sazbu a až dopředu bylo sjednáno to, že za rok, dva nebo takovéto období ta sazba dramaticky vyletí nahoru a samozřejmě v té nízkopříjmové skupině klientů toto může mít, a viděli jsme, že má, dopad na splácení, na splácení hypoték.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takto, takto se u nás hypoteční ústavy nechovají?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Ne, skutečně my se pohybujeme v segmentu, který cizím slovem bychom asi nazvali prime, prime segment, to znamená, to jsou klienti, kteří v naprosté většině případů prokazují své příjmy, mají záznam, myslím tím pozitivní záznam v bankovním registru, zkoumáme jejich finanční stabilitu, máme zajištění, to je velmi důležité, že máme ty úvěry všechny zajištěné nemovitostma a zpravidla nemovitostmi, které slouží k bydlení těch našich klientů, čili ten produkt je trochu jiný. Ptal jste se na dopad, na dopad, zda některé produkty nebo rizikovější produkty budou méně dostupné. Ano, už to vidíme na trhu, někteří naši kolegové se rozhodli, že hypotéky, které se poskytují až do sta procent ceny nemovitosti, to znamená, to jsou případy, kdy klient nepoužije své vlastní zdroje, například pro koupi nemovitosti, to znamená celý jeho záměr je financován bankou, tak tyto produkty budou určitě měně dostupnější, nebo v současné době jsou a asi to chvíli vydrží.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ten důvod je jaký? Že se banky obávají menší solventnosti klienta?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Přesně tak, přesně tak. Ta, ta současná situace, to znamená i ty ekonomické výhledy, o kterých jste hovořil a koneckonců i ty případy, které jsou medializovány, kdy jsou odhady, kolik můžeme očekávat nezaměstnaných, to znamená i klientů hypotečních bank, tak samozřejmě, úvěr, který je poskytnut do sta procent ceny nemovitostí v případě realizace té nemovitosti, to znamená v případě prodeje nemovitosti ze strany banky, tak je méně návratnější a rizikovější.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, na druhou stranu, když si vezmeme, nebo když bychom nazvali ten způsob, který byl uplatněn u hypoték ve Spojených státech amerických, to znamená, kdybychom nazvali velice rizikový, že nebyly dostatečně zajištěny, nebylo evidentní, že v průběhu dalších let klienti budou moci hypotéku bez větších problémů splácet, tak to riziko možná s sebou nese větší, a pravděpodobně také neslo větší výnos. Ve chvíli, kdy český hypoteční trh je takto zajištěn, jak jste řekl, pane řediteli Sadile, tak to s sebou nese menší výnos. Nejsou čeští hypoteční bankéři lákáni tím větším ziskem?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
No, ono mít krátkodobě větší zisk a potom za několik let řešit problémy a být ve ztrátě, mi nepřipadá ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, kdo to před dvěma roky věděl, že celá ta situace kolem těch amerických hypoték skončí takto?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
To je správná otázka, já nemůžu odpovědět, protože nevím, kdo na ní, kdo to věděl. My jsme se nikdy nechovali na českém hypotečním trhu a myslím si, že můžu mluvit za všechny své kolegy, nepřiměřeně rizikově, že bysme šli do produktů, které by měly parametry toho subprime segmentu, který, který je předmětem, nebo který byl na začátku možná kdysi té, té současný, současné situace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proč k tomu čeští bankéři nikdy nepřistoupili?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Potenciál nových hypoték, těch dobrých hypoték, toho prime segmentu je, nebo možná lépe řečeno, byl velmi vysoký a pro nás bylo daleko rozumnější a bezpečnější zůstat v tom segmentu, který, ve kterém jsme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Jan Sadil, generální ředitel a předseda představenstva jedničky na českém hypotečním trhu, Hypoteční banky. Pojďme prosím ještě, pane řediteli, na skok k tomu, co se celkem často už zhruba půl roku objevuje v českých médiích, a to je zpřísnění podmínek vůbec v přístupu k hypotékám na českém trhu. Vy už jste o jednom momentu, který některé české banky použily, to znamená, že některé banky už nedávají, nebo neposkytují hypotéky ve stoprocentní výši, je možné v tuto chvíli mluvit obecně o ztíženém přístupu k penězům skrze úvěry? Skrze hypoteční úvěry?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Tak jedna věc jsou produkty. To znamená některé produkty jsou omezeněji k dostání na hypotečním trhu, to už jsme rozebrali. Druhá věc jsou úrokové sazby. Ano, úrokové sazby v posledních měsících byly vyšší než v době před třemi lety. Také už jsem zmiňoval, to znamená, i to samo o sobě má dopad na klienty, to znamená, ne každý, kdo dosáhl na hypotéku v roce 2005, na ní musí, nebo musel dosáhnout v roce 2008. V médiích se objevovaly informace o tom, že hypoteční banky zpřísnily poskytování nebo parametry pro získání hypotéky. Mě to trochu mrzelo, protože třeba za naší banku, my jsme udělali to, co děláme v každém roce, to znamená, upravili jsme hodnoty, zjednodušeně řečeno, životního minima, to znamená částka, kterou klient musí mít a musí mu zůstat, aby po splácení všech svých závazků vůbec byl schopen žít, děláme to každý rok, dělali jsme to každý rok, udělali jsme to letos a letos se to objevilo jako zásadní zpřísnění. Mě to mrzelo, protože si myslím, že novináři pomohli hypotečnímu trhu, vždycky jsem jim za to děkoval, popularita hypoték je velmi dobrá, tady se mi zdá, že jsme udělali z komára velblouda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, když bych vzpomněl na tu, v tuto chvíli už asi slavnou tiskovou konferenci předsedy vlády, guvernéra České národní banky a ministra financí, tuším, z 2. října tohoto roku, kdy říkali, že je všechno v pořádku, český bankovní sektor je v pořádku, česká ekonomika je také v pořádku a krize nás nezasáhne, recese nebude, maximálně dojde ke zpomalení. Což se v průběhu dalšího měsíce ukázalo jako, když to řeknu opravdu mírně, jako podhodnocené tvrzení, tak podle toho, co říkáte, to vypadá, jakoby český hypoteční trh vůbec nebyl navázán na ostatní finanční trhy, na ostatní bankovní sektor a nebyl navázán na oblasti světové, světové ekonomiky a světového finančnictví, které jsou zasaženy tou globální krizí, která je velice drtivá.

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Pokud to tak vyznělo, tak to nebylo úplně dobře, ať už řečeno, nebo, nebo porozuměno. Samozřejmě, že hypoteční trh v České republice je provázán s finančním světem České republiky, s evropský, světovým a to z toho důvodu, že většina poskytovatelů hypoték v České republice jsou univerzální banky, to znamená, že jsou to banky, které mají kromě poskytování hypotečních úvěrů, standardní bankovní činnost, všechny velké banky poskytují hypotéky a samozřejmě to jejich, to jejich fungování a jejich získávání zdrojů může být ovlivněno tím, co se dneska děje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jak jsem říkal, že se několik měsíců objevují v médiích vámi zmiňované a kritizované zmínky o nějakém zpřísnění přístupu k hypotékám, tak se podobně objevují zmínky o tom, že jako první z toho hypotečního segmentu, nebo ze segmentu, řekněme, bydlení, jsou biti na dopadech světové krize developeři. Je to z vaší zkušenosti tak?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Může to tak vypadat. Developeři jsou předmětem velkého zájmu médií. Je pravdou, že obecně financování developerských projektů v současné době je komplikovanější pro developery, to znamená získat prostředky pro financování jejich projektů je komplikovanější. Jestli můžeme říci, oni ti, kteří byli první a kteří to odnesli nebo odnesou nejvíc, to bych se obával takhle jednoznačně říct, ale ano, dopad ta současná finanční situace na developery má.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinak řečeno, a to je poslední otázka dnešních Dvaceti minut, ztížený přístup k eventuelním hypotečním úvěrů mají spíše firmy a firemní žadatelé, než fyzické osoby?

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Dalo by se to tak říci, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo Dnešních dvacet minut Radiožurnálu s generálním ředitelem Hypoteční banky Janem Sadilem. Děkuji za váš čas a na shledanou.

Jan SADIL, generální ředitel Hypoteční banky:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1, Radiožurnálu. Přeji vám příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio