Jan Opletal má v Praze novou bustu. V areálu Všeobecné fakultní nemocnice, kde zemřel

10. listopad 2017

Někteří budoucí lékaři si od pátku možná při své výuce vzpomenou na Jana Opletala. Ve velké posluchárně Všeobecné fakultní nemocnice, kde mívají medici výuku, má totiž student bustu. Opletal zemřel na následky zranění při protinacistické demonstraci před 78 lety.

Právě při oslavách výroční vzniku republiky 28. října roku 1939 byl tehdy čtyřiadvacetiletý Jan Opletal postřelen. Studenta převezli na první chirurgickou kliniku všeobecné fakultní nemocnice, kde 11. listopadu 1939 zemřel.

Jeho pohřeb se stal další záminkou vysokoškoláků pro protinacistickou demonstraci. Připomíná ji i unikátní rozhlasový dokument, který vytvořili v roce 1940 přímí účastníci demonstrací, studenti, kterým se podařilo utéct do Anglie.

„Zakázali nám zúčastnit se hromadně pohřbu. Na všech fakultách vylepili vyhlášky, na kterých nám hrozili zavřením vysokých škola a přece se nás na Albertově sešlo víc než 10 000,“ zní z dobových záznamů.

Nacisté se nakonec rozhodli zavřít české univerzity, devět studentských vůdců hned popravili a víc než 1200 vysokoškoláků poslali do koncentračních táborů. Nová socha Jana Opletala má podle vedení Všeobecné fakultní nemocnice připomínat i tyto události. Kovovou bustu vytvořil sochař Michal Moravec.

autor: lio
Spustit audio