Jan Mládek o situaci v OKD: Stát chce pomoci horníkům, nikoliv firmě

Budoucnost ostravsko-karvinských dolů je stále nejistá. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek o situaci v OKD jednal s odboráři. Hrozí propouštění? A měla schůzka nějaký přínos? „Shodli jsme se na tom, že je důležitý sociální dialog, ať už na úrovni vlády, nebo tripartity,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

Společně s odboráři se také domluvili na tom, že zásadní je pomoci horníkům, lidem, regionu, nikoliv nutně firmě, která to způsobila, tedy OKD. Podotýká také, že situace komplikuje dramatický vývoj s cenami uhlí na světovém trhu.

„Problém OKD je, že když byl prvotní prodej akcií společnosti, tak většinu peněz si rozdělili akcionáři a nechali málo peněz ve firmě,“ říká s tím, že v opačném případě by firma měla větší polštář a měla šance dočkat se doby, kdy ceny vzpamatují.


Stát nebude platit žádné závazky za OKD

A co bude s Dolem Paskov? „Žádný odkup Paskova není na stole,“ podotýká s tím, že stát má vůli pomoci horníkům, pokud dojde k vyplácení, tak zřejmě přes úřady práce, nikoliv přes firmu. „Jakým způsobem, to bude jedna z věcí, o kterých budeme ve vládě jednat,“ vysvětluje.

OKD má také podle něj třímiliardový dluh, protože si půjčila, aby mohla svým akcionářům vyplatit dividendu. „Bylo by nemravné, aby něco takového platili daňový poplatníci,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: prh
Spustit audio