Jan Lorman

1. červen 2009

Svoboda, volnost a čas - to jsou pozitiva, která podle hosta pondělního Dopoledního Radiožurnálu může stáří přinášet. Jana Lormana, předsedy občanského sdružení Život 90, se však Lucie Výborná ptala především na to, jaké jsou limity stáří. Proč se většina Čechů tváří, že nebudou nikdy staří? A jak to bude v Česku vypadat za několik málo desetiletí? V úterý 2. června bude hostem horolezec Radek Jaroš.

V roce 2065 se lidé v Česku běžně dožijí 90 let a téměř třetina zdejších obyvatelů bude starších šedesáti pěti let. Taková je nejnovější prognóza Českého statistického úřadu. "Velice rádi čteme podobné informace, které zavánějí alarmismem," komentuje tato data Jan Lorman a dodává: "Máme před sebou tato čísla, ale nic se pro to nedělá."

A jaké kroky - pod vlivem vize stárnoucího Česka - by podle Jana Lormana měly přijít? "Je třeba změnit přístup ke stáří," domnívá se. "Stáří je neustále považováno za etapu, která společnosti nic nepřináší, obecně prý začíná v šedesáti letech, stáří mužů a žen je prý stejné... Jsou to velké předsudky, které opravdu neplatí."

Přestože se dnešní starší lidé mohou teoreticky účastnit mnoha činností, společnost jim to neumožňuje. "Společnost je vytěsňuje z trhu práce, snaží se je v uvozovkách dostat například lákavými předčasnými důchody - to jsou nádherné pasti. Protože ti, co předčasný důchod přijmou, už nemají šanci svůj důchod navýšit, zároveň jejich místa obsazují mladší lidé. Těmto seniorům pak nastávají velice těžké chvíle."

Chybu Jan Lorman nespatřuje pouze ve společnosti jako takové, ale i v současné vládnoucí garnituře. "Vidíme to i teď, když se blíží volby. Politici pouze hledají způsob, jak se dostat do křesel - místo toho, aby řešili obecná témata. Protože ta bez ohledu na politickou příslušnost zasáhnou všechny."

Zajímá vás, jaké výsledky přinesla evropská konference o péči a ochraně seniorů, kterou v minulém týdnu hostila Praha? A proč podle Jana Lormana současný medicínský přístup nedokáže starším a nemocným lidem efektivně pomáhat? Nejen to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Lormanem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio