Jan Jůn: Britové mají brexit, druhé parlamentní komory je nezajímají

13. říjen 2018

Běžný Brit neví zhola nic o českých volbách a zařadil by jejich důležitost někam na pětisté místo v pořadí světových víkendových zpráv.

Otáže-li se však český člověk na ostrovech souseda, který má především plnou hlavu starostí jen a jen o to, co bude po brexitu, na jeho mínění – poté, co mu podal krátké vysvětlení – odpovědi se asi nebudou lišit.

Jiří Pehe: Tyto senátní volby jako líheň prezidentských kandidátů

Pavel Fischer

Právě skončené senátní volby byly výjimečné i tím, že v nich uspělo několik silných osobností, které možná v uvidíme v příští prezidentské volbě.

Nejdříve Brit vysvětlí, že Spojené království nemá Senát, a tak do něj ani nevolí. Pak dodá, že členy Sněmovny lordů přece jmenuje královna na základě návrhů politických stran a vysvětlí, že horní sněmovna je takto plná nevolených bývalých zasloužilých politiků, veřejně činných osobností a podobně a že její význam je pouze okrajový, v dobách schvalování zákonů a různých krizí, tedy coby protiváha sněmovny poslanecké.

Na jinou a relevantnější otázku – tedy jak hodnotit výsledky voleb do místních samospráv (opět po vysvětlení, jak volby dopadly, a zdůraznění malé účasti českých voličů) – odpoví přikývnutím hlavy a s úsměvem dodá, že srovnatelné britské volby  uprostřed parlamentního funkčního období se vyznačují stejně malou účastí.

Dodá, že voliči buď chtějí pokárat vládnoucí sestavu za její různé neuvážené kroky, nebo se soustřeďují na místní komunální problémy a pak volí ty, kteří už něco předtím pro obce udělali.

Znamená to, že by bylo neuvážené vyvozovat z výsledků nějaké závěry a tím méně lekce do příštích parlamentních voleb. Pokud se čeští voliči začnou chovat jako Britové – včetně poněkud vyšší volební účasti – bude výsledek těch příštích českých parlamentních voleb zcela jiný, dodá britský soused a zeptá se znovu a pro jistotu, co si myslíte o brexitu...

autor: jj
Spustit audio

Související