Jan Jirák: Média odrážejí stav rozdělené polské společnosti

16. červenec 2020

Jaká média ovlivňují rozdělenou polskou společnost? A mohla by se tamní mediální scéna inspirovat v Česku?

Že je polská společnost rozdělená do dvou táborů, potvrdily tamní prezidentské volby, které prodloužily mandát stávajícího prezidenta Andrzeje Dudy. Mediální expert Jan Jirák má za to, že právě média do značné míry odrážejí stav společnosti v zemi.

„Řez je mezi mladším městským elektorátem a spíše staršími, na venkově žijícími, lidmi,“ shrnuje a připomíná, že důležitou úlohu hraje v Polsku také velmi konzervativní katolická církev.

Zatímco pro liberálnější Poláky přebírají roli tradičních médií sociální sítě, konzervativnější část voličů dává přednost tisku a televiznímu nebo rozhlasovému vysílání, hodnotí host Dvojky.

Polská média mají být Polská

Předseda vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński v rozhovoru po úspěšném znovuzvolení svého favorita Dudy prohlásil, že „polská média by měla být polská“.

Jako vzor by přitom podle Kaczyńského mohla posloužit třeba Česká republika: „Situace v polských médiích je dosti podivná v porovnání s jinými státy, například s Českem. Tam se to změnilo a my také uvažujeme, že by se to mělo změnit.“

„Asi tím myslel, že by se měl snížit vliv zahraničních vlastníků,“ komentuje výrok polského politika Jan Jirák. „Česká média jsou skutečně převážně v rukou českých, potažmo československých vlastníků. Ale není to výsledkem žádné politiky,“ upozorňuje.

Konec jedné éry

Rozhodnutí zahraničních vlastníků odejít z českých mediálních domů přišlo zhruba v letech 2000 až 2005, vzpomíná expert. „Zjistili, že jim česká média tolik nevynáší a začali je opouštět.“

Odliv zahraničních investorů byl podle Jiráka koncem jedné docela zajímavé éry na tuzemském mediálním trhu. Připomíná v této souvislosti například nechuť mnoha Čechů k majitelům z Německa.

Další témata rozhovoru: Mělo by se pomáhat médiím, poškozeným koronakrizí? Problematika rozdělených společností ve světě. Co je to phubbing?

autoři: Vladimír Kroc , Jan Jirák , marz
Spustit audio

Související