Jan Havelka: Krajina Karoliny Světlé je svébytný kulturní region

15. únor 2019

Předseda podještědského spolku Dubáci pochází z Prahy. Do krajiny kolem Českého Dubu se zamiloval ještě jako gymnazista na školním výletě. Láska ke kultuře a tradicím Podještědí přestála pubertu a vydržela dodnes. Nyní tu mladý historik s manželkou bydlí a se společenstvím aktivních lidí zabydluje zdejší krajinu originální živou kulturou, která má kořeny v tradicích Podještědí.

Kraj mezi Ještědským hřbetem a Českým rájem začal studovat také skrze příběhy rodáků a pamětníků. Od počátku vnímal Českodubsko a Podještědí jako zcela svébytný etnografický region:

Již za časů Karoliny Světlé to byla svébytná česká jazyková oblast, se specifickým folklorem. Českodubsko bylo vždycky tak trochu odříznuté a kultura se tam vyvíjela vlastní cestou až do 20. století.

Hlavní „mise „ Dubáků a jejich předsedy spočívá právě v uchovávání, rozvíjení a oživování místních folklorních tradic. Leckteré jsou živé dodnes, jiné pomohli Dubáci  vzkřísit.  Například tradiční pouť Mezi dvěma Jány nebo masopustní průvod tzv. čumprďáků, jak se v Podještědí říká masopustním maskám.

„Je to sice tradice obnovená, kterou ale místní lidé žijí. Součást místního života a ne jen nějaké divadlo.“ potvrzuje Jan Havelka.

Členové spolku Dubáci také zakoupili a opravili historickou budovu legendárního hostince Antonína Berana Pod Lipami v Hořením Trávníčku, pomohli obnovit kostel sv. Jakuba v Letařovicích a mnoho drobných sakrálních památek. A nechybějí u žádné místní kulturní a společenské akce.

Beranův hostinec plánují proměnit v originální muzeum lidové architektury a kultury s výčepem.  Za pípou bude Jan Havelka alias Antonín Beran.

autor: David Hamr
Spustit audio