Jan Březina, europoslanec za KDU-ČSL

2 roky se táhlo to, co novináři souhrnně nazývali kauza Čunek, tedy neprokázané obvinění z trestného činu bývalého vsetínského starosty, lidoveckého předsedy, ministra a prvního místopředsedy vlády Jiřího Čunka. Ty 2 roky vzdorování, vyvracení všech obvinění a také odolávání tlaku ostatních členů vlády vyústily dnes kolem 10. hodiny ráno, kdy v Lipnici nad Sázavou Jiří Čunek oznámil, že rezignuje na všechny vládní posty. Vítejte u pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu. Přeji vám dobrý podvečer. A do Olomouckého studia Českého rozhlasu zdravím prvního známého vyzyvatele Jiřího Čunka v boji o post stranického předsedy, europoslance za KDUČSL Jana Březinu. Dobrý podvečer, pane poslanče.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ke svému odchodu z vládních funkcí řekl dnes Radiožurnálu Jiří Čunek následující.

Jiří ČUNEK, předseda strany /KDUČSL/:
Úleva to asi nějaká velká není. A nadšen z toho také nejsem, to bych určitě lhal, ale uvědomil jsem si spíš, že ten pohled, který ta rozhádaná, řekněme, část strany z toho vedení vrhá na veřejnost a vlastně tím neukazuje, co všechno pozitivního děláme pro naše občany, že by nám trvale škodil, a to je spíš ten důvod, proč jsem odešel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik slova Jiřího Čunka, předsedy KDUČSL. Stále se mnou ve Dvaceti minutách je europoslanec za KDUČSL Jan Březina. Proč podle vašeho názoru, pane poslanče, Jiří Čunek nakonec změnil názor a odešel z vládních funkcí?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Myslím si, že to bylo po debatě s členy vedení a ty výměny těch názorů byly velmi otevřené a já si myslím, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, otevřené je zástupné slovo pro to, že se hádali?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
No, jako já jsem totiž přímo tady u těchhletěch výměn názorů včera večer nebyl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já jsem přijel až ráno na zasedání celostátního výboru. A na celostátním výboru už vlastně bylo shrnutí, to znamená, že jsme začali celostátní výbor. Ta dopravní situace byla komplikovaná, takže se začátek odkládal. No, a potom jsme byli seznámeni předsedou strany s jeho návrhem na řešení celé situace. Já osobně jsem ho uvítal a oceňuji to, že Jiří Čunek to nenechal dojít až k naprostému konci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K naprostému konci, to znamená k čemu?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
K tomu, že by, dejme tomu, tlak premiéra pokračoval, že by, a teď spekuluji, se objevovaly další a další ataky na našeho předsedu. Čili, zvážil stabilitu takového postavení, to, jakým způsobem se promítá do vidění strany ve veřejnosti, které, přiznejme si to, není nejlepší. Takže, nakonec tady tyto záležitosti zvážil a rezignoval na tyto funkce. A já si ho za to oceňuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, to je, řekněme, ten oficiální pohled, který zároveň KDUČSL prezentuje navenek skrze média. Pane poslanče Březino, já se ptám spíš na to, protože vy jste sám lidovec, jste členem vrcholných orgánů KDUČSL, tak se vás ptám na to, co bylo tím, že ještě v pátek předsednictvo mělo ten názor, že Jiří Čunek z vlády prostě odcházet nebude, protože by se podlehlo tlaku předsedy druhé opoziční strany, tímto Mirka Topolánkaa teď v podstatě o 2 dny později už ten názor je jiný?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Zřejmě poté, co se s premiérem setkala čtveřice vyjednávačů a co proběhla diskuse po tomto setkání, ten názor kolegové změnili. Takže, protože nemuselo dojít k žádnému hlasování celostátního výboru, a protože to navrhl vlastně předseda sám, tak se zabránilo, dejme tomu, dalšímu střetu a vyostřování. Tak, osobně si myslím, že je to výsledek setkání s premiérem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znamená to, že KDUČSL nakonec, samozřejmě zejména díky nebo spíše skrze členy svého předsednictva, usoudila, že jejich předseda vládě i prestiži vlády škodí?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já si myslím, že tu situaci zhodnotil Jiří Čunek sám. Je to něco, co bylo dlouhodobé, co on asi zvažoval. A dnes tu situaci zhodnotil takto. Je to podle mého názoru pozdě, protože já jsem no vyzýval tady k tomuto řešení už dříve. Ale pozdě, ale přece z mého pohledu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte vůbec představu, proč, tak vyjma vás a ještě několika dalších kolegů, a pravda, nebylo jich mnoho v minulých měsících a letech, proč straníci a vaši spolustraníci nedošli k tomuto postoji dříve?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já nemohu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, že nemůžete mluvit ...

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Nebo mohu komentovat, ale neznám přesné údaje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ale, tak mi řekněte ...

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Nemohu mluvit za ně a samozřejmě mě čeká, pakliže budu navržen a já jsem prohlásil, že hodlám kandidovat, tak mě čeká s Jiřím Čunkem možný střet, pakliže se rozhodně kandidovat na našem sjedu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zatím říká, že ano.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
On říká, že ano. Čili, tam uvidíme, jakou podporu v té straně má on, jakou podporu mám já, popřípadě jiní kandidáti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Možná si úplně dobře nerozumíme, pane poslanče, mě jde o to, že za uplynulé 2 roky, co se táhne ona, řekněme kauza, Jiřího Čunka, tak KDUČSL až na nějaké výjimky stála za svým předsedou a říkala: patří do vlády, je to předseda lidovců, předseda jedné koaliční strany musí prostě být ve vládě, není možné, aby podlehl nějaké presunkci viny a z vlády odcházel. Ještě v pátek večer podle mých informací takový názor byl. A teď mi jde o to, co se podle vašeho názoru, podle vašich informací, protože proto teď spolu mluvíme ve Dvaceti minutách, stalo, že ten názor byl změněn. Proč najednou ti, kteří ještě v pátek říkali z lidovců: ne musí zůstat Jiří Čunek ve vládě, teď už říkají: ano, jsme spokojeni s tím, že on se rozhodl jinak?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já mohu pouze spekulovat. Ale ta spekulace je taková, že to, co všechno bylo v minulých letech, tak souviselo s nějakým obviněním Jiřího Čunka, kde vlastně nikdo nevěděl, kde je pravda. Čili, ta takových okolností strana předsedu podržela. On sám nevyvodil důsledky z toho, že tento postoj může straně uškodit, ale budiž. Dále ale došlo k vývoji té situace v tom, že předmětem toho, co bylo v jednání s premiérem, byla asi, a tady spekuluji, kvalita práce na ministerstvu místního rozvoje a zřejmě pan premiér našim vyjednávačům řekl, o co mu přesně jde. Takže, tady to možná bylo hodnocení práce té ministerské funkce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud se nepletu, pane poslanče Březino, tak vy byste minimálně o tom, o té podstatě práce, která se týká evropských strukturálních fondů a role ministerstva pro místní rozvoj, tak byste měl vědět celkem dost z hlediska vaší práce v Bruselu a ve Štrasburku. Odhadujete to tak, že ty problémy, které se objevily teď kolem konce roku s monitorovacím systémem vůbec a s administrací toku peněz z evropských strukturálních fondů, mohly být tím, co nakonec srazilo Jiřímu Čunkovi ve vládě vaz?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Zřejmě z pohledu premiéra a vlády je možné říct, že asi ano. Ale tady oba dva spekulujeme. Rozhodně si myslím, že nastupující ministr místního rozvoje bude mít tady s tímto dosti práce a já osobně jsem mu nabídl svou pomoc a myslím si, že ten stav je řešitelný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, vy říkáte, pane poslanče Březino, že oba dva spekulujeme, na druhou stranu, vy dobře víte, že 17. prosince proběhla v Bruselu schůzka mezi lidmi z Evropské komise a zástupce ministerstva pro místní rozvoj panem Hartmanem. Že 20. prosince vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj výběrové řízení na novou projekční kancelář celého toho monitorovacího systému a že to výběrové řízení má uzávěrku zítra, to znamená extrémně krátká doba na takto drahou veřejnou zakázku. To znamená podle vašich informací, dělo se něco závažného s tím monitorovacím systémem? Měla Evropská komise a má Evropská komise důvod se domnívat, že není něco úplně v pořádku na našem ministerstvu pro místní rozvoj?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Podle mého názoru ten systém funguje po velkých peripetiích tak, jak, dejme tomu, tu situaci znám já a možná chybou ministerstva místního rozvoje bylo podcenění toho, že výhrady, které k němu byly zevnitř České republiky, lze řešit v rámci úprav toho systému. Podle mě vypisování této soutěže je, řekněme, velmi předčasné. Ale to je v kompetenci ministra. Já si myslím, že nový pan ministr tu situaci zváží, nechá přezkoumat a že půjde směrem, dejme tomu, korekcí a oprav toho dosavadního systému než, dejme tomu, vypsáním nové, velmi nákladné zakázky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě podle vašich informací, pane poslanče Březino, jaká je teď situace s čerpáním peněz z evropských strukturálních fondů pro Českou republiku? Je toto čerpání bezprostředně ohroženo, nebo ne?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Pokud nedojde ke korekcím toho systému a pokud neprokážeme, že náš monitorovací systém je funkční, tak se můžeme nadít toho, že v určitém okamžiku řekne komise oficiálně: a dost, předložte nám funkční monitorovací systém. Ona už to vlastně dopisem, který následoval po oné schůzce, o které jste mluvil vy, dala najevo a čeká na zprávu z naší strany, co jsme v tom udělali. Ale já se domnívám, že teď možná jsme oba dva dosti nesrozumitelní a že nezasvěcený posluchač asi dobře neví, o čem mluvíme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já to klidně zjednoduším, pane poslanče, mluví se o tom, jestli tok peněz z evropských strukturálních fondů směrem k projektům v České republice bude dále trvat, nebo ne.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Rozhodně,a věřím tomu, bude v případě, že doložíme funkčnost našeho monitorovacího systému. A já si myslím, že nové vedení ministerstva je toho nebo bude toho schopno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jinak mluvíme o tom, co se dělo na ministerstvu pro místní rozvoj za úřadování lidoveckého předsedy Jiřího Čunka, rozumím tomu správně?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
No, on monitorovací systém má velmi dlouhou historii a co se týká toho, co říkáte o 17. prosinci, tak tam mluvíme jasně o zodpovědnosti ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím v Dvaceti minutách Radiožurnálu europoslanec za KDUČSL Jan Březina. Pane poslanče, jak se cítíte jako člen strany, jejíž předseda byl premiérem de facto vystrnaděn z vlády? Protože když úplně to, co se dělo v minulých zhruba 10 dnech, osekáme na dřeň, tak se dělo to, že minulou neděli večer řekl předseda ODS předsedovi lidovců: hodlám tě nebo vás, řekněme, vyloučit z vlády a pak se děly ty věci, o kterých všichni víme. Tak, jak se cítíte jako člen takové strany?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Je to velmi nešťastná a trapná peripetie, ale já bych řekl, že mě to nezviklalo v názoru, že tato strana má budoucnost a že všichni musíme udělat to, aby ta budoucnost byla lepší, prostě takto personálně řešit konflikty nejde. Myslím tím zejména nešťastnou reakci dovnitř strany s odvoláním ministra, kterého nikdo k odvolání nenavrhoval a podobně. To jsou prostě věci, kterými jsme veřejnost velmi zmátli, a to by se nemělo opakovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak silné jsou nyní podle vašeho názoru uvnitř KDUČSL úvahy o odchodu z vlády?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já tuto úvahu zevnitř z KDUČSL vůbec neznám nebo jsem neslyšel nikoho ji nahlas a vážně pronést, kromě nějakých, dejme tomu, emotivních reakcí hned poté. Dneska na celostátním výboru nikdo nemluvil o odchodu z vlády a odchodu z koalice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
KDUČSL tedy po dnešku nebude mít svého stranického předsedu ve vládě. KDUČSL už tuto situaci zná z doby, kdy byl předsedou Miroslav Kalousek. Na druhou stranu, tehdy ta situace nebyla úplně stejná, protože Miroslav Kalousek nebyl vyloučen nebo nebyl odvolán z vlády. Nezmenšuje to pro tuto chvíli, pro zbytek volebního období nebo pro období do ať už předčasných, nebo řádných sněmovních voleb roli KDUČSL ve vládě?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já bych to tak neviděl, protože zrovna ten citovaný případ neukazoval, že by to bylo nějak dramatické. Ale my vlastně máme v červnu tohoto roku sjezd, takže ta situace bude po tuto dobu a uvidí se, kdo na tomto sjezdu zvítězí, zda Jiří Čunek nebo jeho vyzyvatelé. A pak ta situace se musí nějakým způsobem řešit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a to, že minimálně minulých 10 dní velice nahlas a předtím možná méně nahlas, ale přesto, řekněme, to křídlo Jiřího Čunka dávalo najevo podporu svém favoritovi, tehdejšímu nastávajícímu předsedovi KDUČSL, tak to, že dnes přece jenom Jiří Čunek o něco couvl a odešel z vládních funkcí, znamená, že i to jeho vnitrostranické křídlo je teď potlačeno nebo dokonce poraženo?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já si, já nevidím situaci u nás ve straně tím zorným úhlem křídel a jednotlivých zájmových skupin.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, pardon, v tom případě technická poznámka, pane poslanče. Já mým posluchačům připomenu situaci z poloviny minulého týdne, kdy jihočeská organizace požadovala odstoupení Jiřího Čunka coby stranického předsedy. Tak, to už se dá vidět optikou různých křídel a zájmových skupin.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
No, samozřejmě v každé straně jsou různé názory, názorové platformy a konkurence politických názorů. Podívejte se i na ostatní strany na naší politické scéně. Ale mluvit o nějakých vyhraněných křídlech bych se tady neodvážil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že lidé, kteří stáli za Jiřím Čunkem a kteří vedli také k tomu, že byl zvolen předsedou KDUČSL, tak zůstávají stále stejně silní a stále ještě za ním stojí?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já si myslím, že je situace trošku jiná, protože přece jenom ty roky působení pana předsedy nebo bratra předsedy ukázaly, že, nebo některým z nich ukázaly, že se mýlili a já si myslím, že část z nich si to uvědomila. Takže, nelze mluvit o křídlech v KDUČSL a uvidíme, a to je možno vidět pouze hlasováním a pouze na sjezdu, jakou podporu Jiří Čunek má.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A tak ještě jednou si dovolím, pane poslanče, použít z venčí tu optiku křídel a, řekněme, nějakých zájmových skupin uvnitř KDUČSL, můžete počítat mezi své příznivce Miroslava Kalouska?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já, příznivci, to je otázka, samozřejmě, Mirek Kalousek je člověk, kterého považuji za přítele a já si myslím, že i on mě. Ale já tu situaci ve straně vidím trošku jinak než mnozí, kteří se polarizují tak či onak. Já si myslím, že křesťanská demokracie tak, jak jsme ji zvyklí vidět v Evropě, je, řekněme, stranou tradičních hodnot trošku pravostředových, která ale dokáže být i sociálně citlivá. A v tomto smyslu je pro mě křesťanským demokratem Mirek Kalousek a stejně tak Cyril Svoboda. Takže, já mám toto vidění. A odmítám tu stranu polarizovat na tyto 2 křídla a hodlám jim opakovat, že jsou jedna KDUČSL, jedni křesťanští demokraté.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Mým dnešním hostem je poslanec Evropského parlamentu za KDUČSL Jan Březina. Po dnešní rezignaci na vládní posty Jiřího Čunka je na čase uvažovat také o tom, nebo měl by Jiří Čunek uvažovat také o tom, že by měl rezignovat na post předsedy strany?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
To je otázka pro Jiřího Čunka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přesto ji kladu vám, pane poslanče.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Z mého pohledu asi ano, ale máme leden, sjezd strany máme v červnu, to znamená, že vlastně jde o 5 měsíců a nějakou krátkou dobu. Já třeba mohu říct, co bych udělal na místě předsedy, ale ta otázka musí jít na něho.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, rozhodně půjde, ještě stále zůstává Jiří Čunek senátorem, tím by měl zůstat?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
To je opět otázka svědomí, protože jako senátor ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdybyste byl na jeho místě, tak byste dělal co?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
To je velmi těžká otázka ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy sám jste mě na ní navedl, na tu cestu, pane poslanče.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já bych osobně nechtěl být na místě Jiřího Čunka, protože on prožil obrovský souboj, obrovský vnitřní boj a já se vůbec nemohu, neodhaduji, jak se rozhodne. A tato otázka ať jde opravdu za ním.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobrá. Celostátní výbor KDUČSL dnes zároveň navrhl, aby se první místopředsedkyní vlády po Jiřím Čunkovi stala ministryně obrany Vlasta Parkanová. Je to dobrá volba?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Myslím si, že ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, a poslední otázka, protože ta otázka, respektive její podstata byla také předmětem debaty celý minulý týden minimálně u lidovců, měla by KDUČSL uvažovat o předvolebním spojenectví o Občanskou demokratickou stranou?

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Já se možná zeptám, proč? Protože KDUČSL reprezentuje svébytný politický směr a co se týče spojování s kteroukoliv stranou, ať napravo, nebo nalevo, nemá smysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, které byly odvysílány v podstatě jen několik hodin po rezignaci Jiřího Čunka na všechny vládní funkce. Mým hostem byl evropský poslanec nebo poslanec Evropského parlamentu za KDUČSL Jan Březina. Pane poslanče, děkuji do Olomouce a hezký večer.

Jan BŘEZINA, europoslanec /KDUČSL/:
Děkuji, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. I já vám přeju příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio