Jaký je život fotbalového fanouška na venkovních zápasech? V druholigové Vlašimi se fandí za dvojitým plotem

Co si reportér Jaroslav Plašil naplánoval, to si plní. V seriálu "Na výjezdu" se totiž neomezuje pouze na prvoligové fotbalové stadiony, protože v uplynulém víkendovém kole vyrazil do druholigové Vlašimi. Podnikl výlet na místo, kde mají zkušenosti  s "velkým" fotbalem, protože Vlašim v minulé sezóně hrála s Teplicemi baráž o účast v nejvyšší soutěži. Tahle zkušenost ukazuje třeba i to, jak velké kontrasty můžeme v profesionálním fotbalu v Česku zažít. Užijte si reportáž.

Cestou ke stadionu ve Vlašimi vás už zdálky vítají panely s nápisy klubu a soutěže. Sektor vlajkonoši hosté je podle plánku za jednou z branek a na mapce je ten obdélník hodně výrazný oproti jiným částem stadionu. Na výjezdy fotbalových fanoušků tady ale zřejmě nejsou tolik zvyklí, pokladna pro hosty tu odpočívá přikrytá prachem, takže si lístek za sto korun koupíte v kabince určené domácím návštěvníkům stadionu. A pak vám laskavý pořadatel otevře kovovou bránu a pustí vás do klece, jak v legraci říká.

Přístup k sektoru hostí na stadionu ve Vlašimi

Sektor pro hosty ve Vlašimi je doslova vybudovaný na zelené louce. Mobilní tribuna, tři řady, v každé osmnáct plastových sedaček, devět a devět mezi nimi ulička, uprostřed sektoru, do kterého se tedy vejde 54 sedících fanoušků, ale na výjezdech obvykle fanoušci stojí, což je i případ toho příbramského. V sektoru Vlajkonoši hosté fandí Příbrami 15 lidí, jsou tu i tři malé děti, jedno hodně malé, které tu má zaparkovaný i kočárek vedle sektoru. Ten je olemovaný speciálním plotem, asi tak dva metry vysokým zeleným drátěným plotem a ještě kousek před brankovou čarou je ještě jeden plot, o něco bytelnější a vyšší, i s vysokou ochrannou sítí, takže před fanoušky v sektoru pro hosty jsou hned dva ploty.

Hostující fanoušci ve Vlašimi

Místní hasiči se zaparkovanou dodávkou vedle sektoru to mají lepší, ti sledují zápas jen přes jeden plot. Dvojitý plot a taky dvojnásobnou frontu zažijete na výjezdu ve Vlašimi. Stánek s občerstvením, obložený dřevem má dvě výdejní okénka, jedno do sektoru pro hosty, druhé na stranu, kde už jsou za plotem všichni další návštěvníci stadionu, kteří mohou navštívit i zdejší hospodu.

Sousedství restaurace je praktické pro obsluhu stánku, když dorazí trochu početnější výprava do sektoru jako právě teď, tak mohou zareagovat a vzít sud s pivem, který by jinak nevytočili. A taky ostřejší klobásy nezůstanou na roštu, jak se to některým stánkařům také může stát, když čekají v sektorech pro hosty početnější výjezd, ale nakonec přijedou třeba jen čtyři lidé.     

U občerstvení pro hostující fanoušky se tvořila fronta

Vychlazené pivo za 35 korun i další z lednice chlazené nealkoholické nápoje, milá obsluha, jen o poločasové přestávce na občerstvení čekáte déle, právě kvůli dvěma frontám, které obsluhují jen dva lidé. Takže je to jen tak tak, abyste stihli fotbal, a to je tu jen 15 lidí.

Že se s fotbalovými „hosty“ na stadionu zřejmě až tolik nepočítá, můžete poznat i z návštěvy toalet. Jedna zelená plastová budka, s velkou dírou a mušlí, s toaletním papírem a bez vody. Je tady ale zrcátko, takže se mohou fanoušci například podívat, jestli jim to na konci výjezdu sluší podobně jako na začátku.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související