Jaký je svět očima mouchy? Úplně v něm chybí jedna barva

29. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Určitě jste se už mockrát pokoušeli chytit nebo zabít otravnou mouchu. A ona vám dokázala dlouho unikat. Velkým pomocníkem jí v této situaci byly její zvláštní složené oči.

Tvoří je tisíce malých oček s vlastními sítnicemi. To mouše umožňuje vidět do všech stran. Její zorné pole se blíží 360 stupňům. A tak se stává téměř nepolapitelnou. Pro srovnání: zorné pole člověka je jenom 180 stupňů.

Z dosavadních vědeckých výzkumů také vyplývá, že vidění mouchy je až pětkrát rychlejší než u lidí. V praxi to znamená, že jakýkoli pohyb – třeba i naše mávnutí rukou – zaregistruje moucha téměř okamžitě. Proto stihne včas ulétnout.

Svět jako mozaika

Složenou strukturu oka najdeme u všech druhů hmyzu. Okolní svět se jim díky tomu jeví jako mozaika. Můžou dokonce rozpoznat polarizované světlo, které proniká skrz mraky. Moucha proto i při zatažené obloze ví, kde je slunce. Tento výjimečný zrak má ale i svou nevýhodu – nedokáže dobře zaostřit.

A ještě jednu zvláštnost má muší pohled na svět. Chybí v něm červená barva a naopak je bohatší o ultrafialové světlo, které člověk vidět nedokáže.

autor: spr
Spustit audio