Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Džem, marmeláda, ovoce, zavařování

Pro mnohé z nás jsou marmeláda a džem stále synonyma, kterými nazýváme jakoukoliv zavařeninu zakoupenou v obchodě nebo i vyrobenou doma. Dříve tomu tak skutečně bylo, ale od vstupu Česka do Evropské unie nastala změna.

Za marmeládu můžeme označit jenom ty produkty, u nichž aspoň pětinu jejich obsahu tvoří citrusové plody. Pro všechna ostatní ovocná želé používáme pojmenování džem. A i to se řídí určitými pravidly. V džemu musí být minimálně 35 procent ovoce. Je-li ho víc, je k názvu přidáno ještě slůvko extra nebo výběrový.

Důležité je, že v džemu jsou na rozdíl od rosolu, který se vyrábí jenom z ovocné šťávy, kousky ovoce. Současní výrobci se s problémem vypořádali tím, že dřívější české marmelády označují názvem ovocná směs.

U našich sousedů v Rakousku anebo například v Řecku najdeme ale na regálech obchodů i jiné než citrusové marmelády. Podařilo se jim totiž vyjednat výjimky z evropské legislativy.

Spustit audio