Jaký je rozdíl mezi džusem, džusem z koncentrátu a nektarem?
Označení džus si zaslouží pouze přímo lisovaná ovocná nebo zeleninová šťáva z jedlých částí zralého a čerstvého ovoce či zeleniny. V obchodech se ale nejčastěji setkáme s nápoji z tzv. koncentrátu.
Ty vznikají tak, že naředíme zahuštěnou, tedy koncentrovanou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Vody se do ní doplní tolik, kolik se vypařilo při koncentraci přímo lisované šťávy.
Problémem ovšem je, že varem se zničila řada prospěšných látek, které pak v džusu z koncentrátu chybí, nebo se do nich musí znovu doplňovat.
Zatímco přímo lisované šťávy neobsahují cizí příměsi a kvůli jejich kratší trvanlivosti a náročnějšímu skladování je nalezneme většinou v chladničce, džusy z koncentrátů jsou většinou v běžném regálu. Musí na nich být viditelně označená informace, že jsou z koncentrátu.
Vedle nich pak následuje široké spektrum nektarů, tedy ovocných šťáv s 25 až 50 procenty ovocné složky. Zbytek tvoří přidaná voda, cukr nebo náhradní sladidla a další potravinářské složky.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Decroix: Jsem letní ministryně, která bude hasit požáry. Vím, že mi za to nikdy nikdo nezatleská
-
Policie má podezřelého z několika lesních požárů. Zároveň chtěl podle ní otrávit 10 lidí
-
Policie zasahovala na Filozofické fakultě v Praze. Odvezla si dva lidi kvůli nestandardnímu chování
-
Komu zůstane Černý Petr? ‚Tady jde o život.‘ Expert nastiňuje, co se může dít s bitcoiny z darknetu