Jakub Vágner: Každý rybář chce alespoň jednou chytit velkou rybu

3. prosinec 2012

V pondělí jsme se s hostem Radiožurnálu mohli pomyslně vypravit pod vodní hladinu. Existují ještě dosud neobjevené druhy ryb? A jak se dá porozumět rybí řeči? I nad těmito otázkami se zamyslel rybář a cestovatel Jakub Vágner, s nímž si povídal moderátor Jan Pokorný.

„O dnech moří a oceánů máme malé znalosti,“ uznává Jakub Vágner. „Stačí však i řeka Kongo, která je hluboká okolo 100 metrů a na jejímž dně žijí ryby, které jsme dosud neobjevili,“ zamýšlí se a dodává, že nově objevenou rybu je kvůli evidenci třeba zabít. „Jenže nikdy nevíme, kolik ryb toho druhu v přírodě zbývá,“ zmiňuje etický pohled Jakub Vágner.

Čtěte také

V této souvislosti varuje před lidskými zásahy do přírody. „Měli bychom se ke zvířecí říši chovat šetrněji. Zničit něco trvá pár vteřin, ale náprava může trvat staletí,“ domnívá se a připouští, že některé změny můžou být nezvratné. Příroda totiž byla podle něj stvořena za určitým účelem. „Nemáme právo zasahovat do evoluce, která trvala tisíciletí,“ říká k tomu.

Jakuba Vágnera neláká ani český kapr se zvýšeným obsahem kyselin omega 3, který se objevuje v obchodech. „Může se objevit kapr, který bude přibírat deset kilo ročně, ale já budu rád vzpomínat na tradičního českého kapra,“ tvrdí a připouští, že jde spíš staromódní cestou.

Známý rybář Jakub Vágner mluvil o dosud neobjevených druzích ryb

Moderátor Jan Pokorný se Jakuba Vágnera ptal také na přátelství. Jak si člověk, který často cestuje po světě, najde opravdové přátele? Proč mají podle něj lidé neustále tendenci cokoliv upravovat a zdokonalovat? A v čem vidí výhody sportovního rybářství? Také to si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Vágnerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na konci rozhovoru zazněla další otázka soutěže Zlaté momenty, kterou položil právě Jakub Vágner. Týkala se jeho rybářského rekordu.

autor: šše
Spustit audio