„Jako válečné zdravotnictví.“ Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob, nemocnice jsou na pokraji sil

3. březen 2021

Pardubický kraj vyhlásil kvůli kritické situaci v nemocnicích stav hromadného postižení osob. Znamená to, že se zdravotníci nemůžou věnovat stejně každému pacientovi. V regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. V případě potřeby hospitalizace nových pacientů s covidem bude kraj žádat o pomoc okolní kraje.

Čtěte také

„Počet denních příjmů je v tuto chvíli kolem 70 a ten počet neodpovídá počtu pacientů odcházejících na doléčení do domova,“ uvádí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podle něj je celá situace opravdu mimořádná, nemocnice v kraji ji dosud nezažily. Problém podle něj přitom není pouze v počtu lůžek, chybí také personál.

„Příjmy na ošetření se budou konat. Ale upozorňujeme, že v této chvíli může být péče pouze bazální a bude o ní rozhodovat ošetřující lékař. Přirovnal bych to k válečnému zdravotnictví. Pokud máte setrvalý stav velkého počtu pacientů, musíte k péči přistupovat jinak než v klidové situaci.“

Stav hromadného postižení osob je v Pardubickém kraji zatím vyhlášen na dobu neurčitou. „Budeme dělat maximum pro to, aby se situace stabilizovala,“ slibuje hejtman.

Vážná situace na západě Čech

Situace zůstává kritická také v nemocnicích v Plzeňském a Karlovarském kraji. Pacientů s koronavirem přibývá, nemocnice už v úterý neměly volná lůžka, především ta intenzivní. Ubývá také možností, kam pacienty převážet.

Čtěte také

Jen v únoru přitom v Karlovarském kraji zemřelo s nemocí covid-19 celkem 443 lidí. To je o 100 lidí víc, než kolik jich v kraji za loňský únor zemřelo na všechny nemoci dohromady.

„Strašně se bojím, že tento stav, který se teď od nás rozšiřuje ze západu na východ, postihne i další kraje v republice,“ varuje karlovarský hejtman Petr Kulhánek. I proto je podle něj dobře, že se vláda nakonec přece jen rozhodla zajistit možnost převozu pacientů do zahraničí.

„Německé kapacity jsou přidávány do národního dispečinku lůžkové péče, a pokud to bude pro pacienty vhodné, budou moci být převáženi i do zahraničí,“ popisuje Kulhánek, jak by to mělo fungovat v následujících týdnech.

Kromě lůžek pro české pacienty se rozhodly tři německé spolkové země – Durynsko, Sasko a Bavorsko – poslat do Karlovarského kraje 15 000 dávek vakcíny AstraZeneca. Ty do kraje dorazily v úterý dopoledne.

autoři: Petr Král , als | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související