Jako batole už dluží milión. Nemocného cizince nechce nikdo pojistit

V České republice pracuje a žije necelých 430 tisíc cizinců. Ze zákona musí být všichni pojištěni. Pro ty, kteří zde nemají trvalý pobyt, je jednou z možností komerční pojištění. Jak se přesvědčili rodiče mongolského chlapce Temullena, pojistit nemocné dítě cizinců je v Česku v podstatě nemožné. A tak rodina bude muset splácet po celý život dluh za porod a následnou péči skoro milión korun.

Když přišel Temullen na svět, nebyl příliš veselý. Narodil se totiž o zhruba dva měsíce dřív, byl podvyživený a nedovyvinutý. V inkubátoru brněnské fakultní nemocnici proto strávil zhruba čtvrt roku. Vyléčil se, a tak nic nechybělo tomu, aby byla rodina opět šťastná.

Tak se však nestalo. Jeho rodičům totiž přišel několik týdnu poté dopis a účet na zhruba 809 tisíc korun za porod a měsíce léčby dítěte v inkubátoru.

„To víte, že jsme se vyděsili. Nechtěli jsme věřit, že můžeme mít najednou přes 800 tisíc dluh. Pořád jsme doufali, že to nebude tak vysoká částka, že se někde spletli. Byli jsme z toho zničení,“ říká Temullenova matka Bayarmaa a na klíně chová malého Temullena.

Proč ho rodiče nepojistili? Bayarma a Batbayar totiž počítali s tím, že když v Česku pracují a jejich zaměstnavatel za ně odvádí zdravotní i sociální pojištění, tak jsou oni i dítě krytí.

„Za Temullena teď nemocnici platíme pro nás nejvyšší možnou částku, tedy 500 korun měsíčně. Kdybychom takto pokračovali, budeme dluh splácet sto let my a pak další roky bude ještě doplácet sám Temullen,“ přidává se do hovoru Temullenův otec, který měsíčně vydělá i s prémiemi za přesčasy 12 tisíc korun čistého.

Jak však tvrdí matka, i z tak nízkého přijmu chtěli platit za chlapce komerční pojištění: „Po narození dítěte jsem ho šla hned pojistit u Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou mám jen několik metrů od domu. Oni však Temullena pojistit nechtěli a říkali, že když je ještě v nemocnici, tak to nejde. Mám se prý zastavit, až ho propustí z nemocnice.“

Bayarmaa tedy vyčkávala a dlužná částka rostla. Proč pojišťovna chlapce hned po narození nepojistila, vysvětluje advokát Pavel Čižinský: „Cizinec sice má povinnost být pojištěn, aby dostal vízum nebo povolení k trvalému pobytu, ale žádná pojišťovna nemá povinnost s tím cizincem uzavřít pojistnou smlouvu. To je ten zásadní problém, že si pojišťovny mohou sami vybrat, koho pojistí a koho ne. A logicky toho, kdo je drahý, pojišťovny nepojistí.“

Neetický paradox

Temullen není jediné dítě cizinců, které za několik měsíců života udělalo v Česku několikatisícový dluh. Děti všech cizinců bez trvalého pobytu totiž nemají k všeobecnému zdravotnímu pojištění přístup, a musí být proto pojištěny komerčně. Komerční pojišťovny však nemají povinnost každého pojistit.

„Cizinec nespadá do veřejného zdravotního pojištění a je vlastně smluvně nepojistitelný, což není chyba pojišťoven. Co se týče dikce zákona o soukromém pojištění, neměla by se pojišťovat osoba, u níž je stoprocentní jistota, že bude čerpat,“ přiznává ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Robert Kareš.

Je tedy běžné, že pokud je dítě cizinců nemocné nebo má zdravotní vadu, je v České republice v podstatě nepojistitelné. Paradoxem ovšem je, že ze zákona musí být pojištěn každý.

Takové chování pojišťoven je podle advokáta Čižinského neetické: „Ti lidé tady pracují a odvádějí všechny odvody, a tak by měli mít rovné podmínky, stejné jako jiní, a to včetně svých dětí.“

A tak cizincům pracujícím v Česku zatím nezbývá nic jiného než platit nemalé částky do českého zdravotnického systému a doufat, že se jednou i česká společnost stane v přístupu k cizincům demokratickou a multikulturní.

autor: kpr
Spustit audio