Jaké panují ve francouzských Alpách trendy

31. leden 2007
Seriál týdne

V druhém dílu našeho seriálu o Alpách nám zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd připomněl některá nebezpečí, která na horách číhají, a představil jednu z nejpozoruhodnějších lanovek v celé Evropě vůbec. Dnes si povíme více o tom, jaké panují ve francouzských Alpách trendy, kolik stojí půjčení lyží a zda-li návštěvnost horských středisek ovlivňuje počasí. Ve Francii najdeme asi stovku horských středisek, nejpopulárnější jsou v Chamonix, v Megéve, které má poněkud luxusnější charakter a točila se tu i řada filmů, oblíbené je i Albertville. Češi jezdí hodně do Třech údolí, kde najdete i Val Thorens, a známé osobnosti vyhledávají vysoko položené Val d'Isere, kde leží sníh téměř vždy.

Možná bude pro někoho překvapením, že na hory jezdí více turistů v létě než v zimě, některá střediska jsou vhodnější spíš pro běžkaře, ale jinak návštěvníci jsou hlavně milovníci sjezdového lyžování ve všech formách.

"Je pravda, že před šesti lety jsme tu měli hodně snowbordistů, byla to velká móda a zdá-lo se, že budoucnost bude patřit jim. Ale dnes, když se změnily i lyže, některé jsou třeba parabolické, se k nim lidé hodně vrací. Mladí většinou zkoušejí různé věci, ti starší ale zůstávají u lyží," vysvětluje dívka z Chamonix.

Pokud přijedete jen tak, bez lyží, máte právě v Chamonix spoustu možností - půjčovny jsou na každém rohu. "Půjčujeme tři druhy lyží, pro začátečníky, pokročilé a dobré lyžaře. Spolu s botami stojí na den 22 eur, lepší lyže pak šestadvacet, když si je půjčíte na týden, tak je to o něco levnější, " vysvětluje Paul v jedné z půjčoven.

Jeho kolega Michel o pár ulic dál má ceny trochu odlišné. V Alpách se letos dlouho čekalo na sníh, ovlivnilo to nějak turistickou sezonu, je počasí tak důležité? Michel si myslí, že ne tak docela.

"Měli jsme dobrý úvod roku. Chamonix bylo plné, zejména Rusů, kteří jsou velmi silnou klientelou. Přes Vánoce tu bylo hodně lidí. Těžíme z toho, že blízko je Ženeva, kde je letiště. Počasí proto nehraje takovou roli, může se změnit ze dne na den, ale lidé tady zůstávají, protože zájezdy jsou týdenní. Francouzi tu jsou většinou v únoru, protože v zemi jsou prázdniny. Můžete tady potkat také hodně Italů, osmdesát procent klientů jsou Angličané," vysvětluje Michel.

A kde můžete potkat Čechy? V Chamonix tolik ne, spíš v Courchevel patřícím do Třech údolí nebo v Meribel a hlavně v Tignes, kde najdete sjezdovky pro všechny typy lyžařů. Turisté z východní Evropy jsou v Alpách klientelou, která je stále významnější.

"Co se týče turistů ze zemí východní Evropy, tak to je pro nás nová zkušenost. S touroperátory jsme zahájili spolupráci před pěti roky. Vidíme tady zajímavý trend, neboť ještě před lety jsme z těchto zemí přijímali turisty výhradně ve skupinách, postupem času je i u těchto zemí patrný přechod na turistiku individuální. Domníváme se, že mnohým se tady tak líbilo, že se rozhodli přijet příště sami, i když to je finančně náročnější, než jak byli dosud zvyklí," říká Michel Gallipard, šéf Turistického úřadu pro Savojské Alpy.

A ještě jedna maličkost. V Alpách se můžete cítit v bezpečí i proto, že všichni, kteří se o vás starají či vám mohou v nouzi pomoci, museli absolvovat školu, kde zkoušky nejsou jednoduché. Příkladem je právě Chamonix.

Potvrzuje to Michel Proudhomme, ředitel místního Office du Tourisme: "V Chamonix máme Národní školu alpinismu, všichni instruktoři ji musejí absolvovat. Týká se to lidí, kteří dávají pozor na sjezdovkách, instruktorů, ale i horských průvodců, vlastně všech, kteří se na horách pohybují. Jsou tady zastoupeny všechny obory, protože spektrum znalostí musí být široké. Je to škola velmi těžká, zkoušky jsou obtížné a není jednoduché se na školu vůbec dostat. Každým rokem ji opouští 50 průvodců, ne více, hlásí se však přes pět set lidí. Učí se třeba geografii, musí znát pohoří na celém světě, nejen francouzské Alpy, ale i Himaláje, pohoří jižní Ameriky."

Takže pokud zajedete někam do závěje, či zabloudíte vysoko v horách, vězte, že vás budou zachraňovat vzdělaní lidé.

autor: jšm
Spustit audio

Více z pořadu