Jaká byla móda v ulicích protektorátu? Věci se nevyhazovaly, ale spravovaly, říká Miroslava Burianová

5. květen 2014

Co uděláte, objeví-li se vám oko na punčoše? Zatímco dnes s potrhanými punčochami automaticky míříme k odpadkovému koši, za protektorátu to bylo jiné. „Rozdíl mezi tehdejší neuvěřitelnou schopností věci opravovat a dnešní naprostou neochotou k témuž je obrovský,“ zdůrazňuje v rozhovoru se Zuzanou Burešovou kurátorka Národního muzea Miroslava Burianová, autorka unikátní publikace Móda v ulicích protektorátu.

Doba zbytků a přešívání, doba, kdy kvetl černý trh, a období, kdy byly skutečným fenoménem dřeváky od Bati. I tak vypadal protektorát v českých zemích.

Napadlo vás ale někdy, proč byly právě dřeváky během druhé světové války tak oblíbené? Důvod je jednoduchý. „Kožené boty se ve velmi omezeném množství přidělovaly na příděl, výrobci proto hledali materiál, který nebude podléhat přídělovému systému,“ vysvětluje Miroslava Burianová.

Čtěte také

A nebyly tu pouze dřeváky. Válenky, galoše, plátěnky, pracovní boty… Dalším baťovským fenoménem v době protektorátu byly takzvané správkárny. Jak fungovaly? „Každá prodejna měla svou správkárnu, prodavač tak byl většinou vyškolen i k tomu, aby chytal očka na hedvábné punčoše,“ podotýká autorka knihy Móda v ulicích protektorátu.

Totální válka utlumila i módní svět

Opravování a přešívání – nejen bot, ale i oděvů – bylo pro období druhé světové války v českých zemích typické. V září 1944 byl dokonce vydán zákaz šití nových oděvů, od té doby se mohly pouze přešívat. „Souviselo to s totální válkou. Byla zavřena divadla, ukončeny sportovní činnosti… veškerý kulturní a společenský život byl zcela utlumen,“ popisuje Miroslava Burianová.

Z knihy Móda v ulicích protektorátu: Módní žurnál Vkus nesl podtitul Módní list elegantních žen a jeho součástí byla i střihová příloha.

Jak přídělový systém za protektorátu ovlivňoval tehdejší módu? Kde šily a nakupovaly tehdejší hvězdy stříbrného plátna? A proč a jak se za protektorátu změnilo známkování ve škole? I na to se Zuzana Burešová Miroslavy Burianové zeptala.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio