Jak žijí domorodci v pralese? Posedávají a lelkují, přibližuje cestovatel Adam Lelek

28. únor 2015

Batoh, vítr v zádech a svobodu před sebou. To vše stačí cestovateli, fotografu a dobrodruhovi Adamu Lelkovi k tomu, aby se na cestách cítil šťastný. Zanedlouho ho budete moci spatřit na obrazovkách ČT 2, pro kterou připravil cyklus Dobrodruh. „Jde o pestrou mozaiku 12 zemí napříč celým světem,“ nastiňuje.

Dobrodruhem může být každý, kdo podle něj dokáže sjet z pomyslné dálnice – ať už na jinou cestu, nebo žít život trochu jinak. „V Česku jsme vychovávaní způsobem, abychom moc nevybočovali, což je na jednu stranu bezpečnější, ale po dálnici, kde před vámi projelo milion lidi, nic nového nenajdete,“ podotýká.

V exotických zemích strávil 6 let života, procestoval více než 60 zemí celého světa a dostal se do míst, kde kmeny nikdy neviděly bělochy. Tak například v indonéské Papui, kam se do pralesa o rozloze 7krát větší než Česká republika dostal letadlem, pak ještě musel plout dva dny na motorové kánoi.

Čtěte také

„Dostali jsme se do vesnice a vydali se do nitra pralesa,“ vzpomíná na cestu se svým štábem. A jaký je tradiční styl života domorodců? „Hodně lelkují, nikam nepospíchají. Potřebují se vyspat, najíst, napít, udělat miminka a ty pak dobře provdat nebo oženit,“ říká s tím, že splnit tyto úkoly v pralese není až tak snadné.

Lovcem zvuků a obrazů

Dvanáctidílný cyklus Dobrodruh přiblíží 12 zemí z celého světa – z Jižní Ameriky, Afriky nebo Asie. „Každá země nabízí trochu něco jiného. Ale jde také o to, aby pořad diváky motivoval k cestování, že není potřeba mít hodně peněz k tomu, aby si cestu splnili,“ upozorňuje.

Indonéský ostrov Bali

On sám cestuje pouze s kameramanem a zvukařem. „Nic není sehrané a připravené předem,“ přibližuje s tím, že Dobrodruh vznikal 4 roky, na některých expedicích přitom strávili i 3 měsíce. „Na Madagaskaru jsem se rozhodl, že se nevrátím, aniž bychom natočili unikátní pohřební rituál, který je cizincům zapovězen,“ vysvětluje.

Kromě dokumentů již 12 let připravuje cestopisný projekt Planeta Země 3000, který je určen pro žáky základních a středních škol. Prostřednictvím multimediálních projekcí ukazuje zajímavosti z lokalit napříč celým světem, aby učitelé měli možnost vyučovat netradičním způsobem.

Čtěte také

„Snažíme se žáčka propojit s místem trochu více, než aby o tom slyšel jenom od učitele ve škole, aby měl vlastní dojem a více si zapamatoval,“ přibližuje. Projekt za celou dobu fungování navštívilo téměř 1,5 milionu diváků, každoročně na projekce dorazí na 1500 škol z celé České republiky.

A která destinace nebo lokalita ve světě patři k jeho oblíbeným? „Většinou, když se někam podruhé vracím, tak už to není jako poprvé. Ale rád jezdím do Indonésie a na ostrov Bali,“ přiznává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio