Jak vznikají rozhlasové hry? Odpovídala Markéta Jahodová

26. prosinec 2013

Tremolo nebo zaříkávání se. Tak se prý projevuje tréma u herců. A co u takového rozhlasového režiséra? „Všechno musím mít napsané, protože někdy se mi trémou úplně zablokuje mozek,“ přiznává známá rozhlasová režisérka Markéta Jahodová.

Její cesta do rozhlasu rozhodně nebyla přímočará. Původně totiž vystudovala herectví – ve svém plánovaném libereckém angažmá měla hrát například s Borisem Rösnerem, režie a rozhlas však nakonec zvítězily.

Dnes jedna z nejlepších rozhlasových režisérů u nás kdysi začínala jako autorka spotů pro vysílání v Jihomoravském kraji. „Začínala jsem od píky. Postupně mi začali dávat poezii nebo kompozici krajových pořadů. Až jsem nakonec začala dělat hry,“ popisuje Markéta Jahodová.

Za dlouhá léta, kdy se rozhlasové režii věnuje, se podle ní základní pracovní postupy příliš nezměnily. „Rozhlasovou hru stále natáčíme po scénách, ke kterým se později dodává zvukový doprovod. V současnosti je trendem vracet se i ke způsobu práce, který byl oblíbený hlavně v 50. letech: natáčí se v plenéru.“

Leccos se však přesto mění. „Dříve se mnohem víc zkoušelo. Když se hra natáčela, byla v podstatě hotová, ze začátku se totiž vysílalo živě. Dnes jsou rozhlasové hry mnohem více o technologii,“ říká Markéta Jahodová.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.