Jak využívají vlády pandemii k omezování ženských práv

24. duben 2020

Ženská práva jsou lidská práva. Když se omezuje demokracie, vlády ženská práva osekávají jako jedny z prvních. Děje se to za menšího zájmu veřejnosti. Často totiž veřejnost ženská práva považuje za věc názoru, nikoli za právo. Nejčastěji atakovaná jsou pak práva sexuální a reprodukční. A jak si právě ta stojí v době pandemie?

V Česku jsme po vyhlášení nouzového stavu přes měsíc pozorovali souboj o právo otce účastnit se porodu. Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví totiž přítomnost otců v porodních sálech výslovně zakázalo. Slýchali jsme pak především od mužů, že se jedná o módní výstřelek nebo že generace žen porodila bez doprovodu v porodnici, proč by to tedy dnešní ženy neměly zvládnout. Okolo 7000 žen tak od vyhlášení nouzového stavu muselo porodit bez doprovodu. Vláda nakonec byla nucena vyslyšet protesty, petice i odborné právní argumenty, které vysvětlovaly, že se jedná o porušování základních lidských práv. Opatření zrušila.

Vládní rozhodnutí však v důsledku znamená, že vlk se nažral a koza zůstala celá. O tom, zda otcové k porodu mohou nebo ne, teď totiž rozhoduje vedení každé porodnice samostatně. Některé hned deklarovaly, že u nich otce k porodům rozhodně nepřipustí.

ženy - protest - ženská práva - lidská práva

Mezi reprodukční práva patří také právo na potrat. V souvislosti s pandemií covid se tomuto právu pokusili dát na frak hned v několika zemích. Ministerstvo zdravotnictví v americkém státě Ohio v půlce března vyhlásilo, že všechny zbytné chirurgické zákroky budou zrušeny. Potratovým klinikám oznámilo, že jejich výkony mezi ty nezbytné nepatří. Jejich odložení totiž přímo nezpůsobí ohrožení rodičky na životě. Co naplat, že jejich odložení znamená, že potrat už nebude možno vykonat, jelikož plod nepočká, než přejde pandemie. Ohio přitom patří mezi státy, kde byly v posledních letech snahy přístup k potratům významně omezit.

Loni zde byl schválen zákon povolující potraty, jen pokud plodu ještě netluče srdce. Bez výjimky. A to, ani pokud by se jednalo o incest nebo znásilnění. Federální soudce zákon ale ještě před jeho vstupem v platnost stihl zablokovat jako neplatný. Srdce totiž začíná plodu tlouct kolem šestého týdne, kdy většina žen ještě ani neví, že jsou těhotné. Nyní ale v Ohiu využili tragédii pandemie koronaviru pod záminkou zvýšení počtu lůžek pro případné pacienty s těžkým průběhem nemoci. Podobně zareagovali a potraty téměř zakázali či výrazně omezili v Texasu, Iowě, Alabamě, Oklahomě, Arkansasu a Tennessee. 

ženy - protest - ženská práva - lidská práva

Neblaze pandemie dopadá i na Polky, které žijí v zemi s jedním z nejpřísnějších potratových zákonů. Potrat zde mohou podstoupit, jen pokud je někdo znásilnil, otěhotněly během incestu, těhotenství ohrožuje jejich život nebo je plod poškozen natolik, že by zemřel krátce po narození. Polky proto za potraty často cestovaly do dalších států Evropské unie. Kvůli nynějšímu omezení cestování je to pro ně však mnohem náročnější a obtížnější. Linky, které ženám radí v případě nechtěného otěhotnění, hlásí od vypuknutí pandemie mnohonásobně vyšší zájem o pomoc. Do Polska se ze zahraničí zatím stále ještě dají objednat potratové pilulky, a i když ženy nemohou podstoupit potrat legálně, mají stále možnosti, jak nechtěné těhotenství ukončit.

Polská konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost by však s potraty chtěla ještě přitvrdit. Prvním čtením před několika dny prošel zákon, který chce zakázat ukončení těhotenství v případě vážně poškozených plodů. Ta nyní činí 98 % legálních potratů v zemi. Současně prvním čtením prošel zákon, který podle polských odbornic zlikviduje sexuální výchovu. Pokud zákon vstoupí v platnost, každý, kdo by podněcoval kohokoli pod 18 let k sexu, může jít až na pět let do vězení. Sexuální výchovu by už pak v Polsku mohly pravděpodobně vykonávat jen bizarní manželské páry, které už teď obchází školy a vybízí k zachování čistoty až do svatby. 

Čtěte také

Za rozhodnutími, která omezují ženská práva, velmi často stojí muži, na něž opatření nedoléhají. Abychom v budoucnu takovým věcem mohli předcházet, potřebujeme paritní zastoupení žen v rozhodovacích pozicích i poradních orgánech. Jsou země, které nám i v přístupu k reprodukčním a sexuálním právům v době COVIDu mohou být vzorem. Tradičně to jsou země patřící na vrchol žebříčku genderové rovnosti.

Spojené království např. v době pandemie povolilo používání potratových pilulek bez nutnosti navštívit lékaře. Francie povolila ženám získat antikoncepci i bez předpisu od lékaře. V Nizozemsku porodní asistentky otevřely porodní centra v hotelech blízko nemocnic, které jsou kvůli zákazu cestování uzavřeny. Šetří tak lůžka pro potřebné, předchází šíření viru a pomáhají ženám prožít co nejbezpečnější a co nejpříjemnější porod. Od těchto zemí se máme ještě co učit. Jak je ale vidět, ženská práva stále nemůžeme brát jako samozřejmost. Je možné, že ženy i muže po celém světě ještě čeká mnoho soubojů o to si je udržet.

Poslechněte si komentář Johanny Nejedlové o tom, jak některé státy nakládají s ženskými právy v době pandemie. Proč se máme ještě hodně co učit třeba od Velké Británie nebo Francie?

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.