Jak vypadá život s Parkinsonem? Sportuji, chodím na vycházky, pomáhá i jóga, popisuje pacientka

12. duben 2015

V polovině roku 2007 zpozorovala třes levé ruky, tak navštívila obvodního lékaře, který ji poslal na neurologické vyšetření. Po určité době lékaři Vandě Škodové diagnostikovali Parkinsonovu nemoc. Jakým způsobem s takovou nemocí bojuje? Například pravidelným cvičením a sportovními aktivitami, které pořádá Parkinson klub v Brně.

„Včasná diagnostika je důležitá, protože se dá vhodnými léky prodloužit pohodový stav pacienta, nemoc ho příliš neobtěžuje,“ vysvětluje Eva Vernerová, předsedkyně Parkinson klubu Brno.

Některé příznaky nemoci jsou totožné s jinými chorobami, a rychle Parkinsonovou chorobu rozpozná až odborný lékař. Původně se také předpokládalo, že jde o nemoc starších lidí mezi 50. a 60. rokem života, onemocnět mohou ale i lidé mladší než 40 let. Co je tedy spouštěčem nemoci? „Mohou to být genetické předpoklady, ale také řada nepříznivých vlivů zevního prostředí,“ vysvětluje.

U Vandy Škodové se nemoc projevovala tím, že při chůzi nemohla zkoordinovat pohyb rukou, dostávala křeče, při plavání polovina těla nespolupracovala s tou druhou, takže měla strach, že se utopí.


Parkinsonova choroba je chronicko-progresivní onemocnění mozku. Důvodem nemoci je rozsáhlá ztráta nervových buněk, které jsou uloženy ve středním mozku a mají za úkol produkovat látku dopamin. Projevuje se nedostatek dalších nervových přenašečů jako serotonin, acetylcholin a další.

A jak ji dnes nemoc limituje? „Mám problémy s chůzí, někdy se zdá, že nepřejdu ani místnost ve svém bytě, někdy zas dokážu jít dva kilometry, podle toho, co před tím předcházelo, zda je člověk unavený nebo prožil stres,“ nastiňuje.

Podle lékařů jsou léky polovičním úspěchem léčby nemoci, tou další částí jsou různé aktivity. „Zakládáme kluby v celé republice, snažíme se naučit lidi s Parkinsonem žít,“ říká Eva Vernerová s tím, že pro pacienty organizují každý týden cvičení v bazénu, stolní tenis, ale i různé představení nebo koncerty.

Vandě Škodové ale kromě sportovních aktiv a vycházek pomáhá i jóga, kterou před tím vedla 20 let. „Dovedu se lépe zklidnit, relaxovat, srovnat hodnoty a pak se zaměřit na to, co je důležité,“ popisuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio