Jak vypadá Rio po vyhraném zápase Brazilců? Uprostřed ulice se grilují steaky, říká zpravodaj David Koubek

4. červenec 2014

S prvním výkopem utkání brazilského národního týmu se po celé Brazílii zastaví čas. „Brazilci mají při zápasech svého týmu volno, složí nástroje nebo zavřou kanceláře a jdou se dívat na fotbal,“ nastiňuje zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii David Koubek.

A jaká je atmosféra v Riu de Janeiru, když Brazilci vyhrají? „Lidé na cestě ze stadiónu Maracaná rozhoupali celé metro, křičeli a zpívali, slaví se až do rána,“ říká s tím, že celý měsíc se v Brazílii neděje nic jiného než fotbal.

„V televizi se skoro nic jiného neřeší, probírají se problémy národního týmu,“ nastiňuje s tím, že s fotbalem souvisí i politika, když na brazilskou prezidentku fanoušci pískali a sprostě jí nadávali. „Část populace si stěžuje, že na mistrovství byly vynaloženy obrovské peníze, a přitom se zapomíná na vzdělání a zdravotnictví,“ vysvětluje.

Mistrovství světa ve fotbale má ale v Brazílii i kulinářskou stránku. „Prodávají se párky v rohlíku ve vlajkách národního týmu. Velké housky s různými náplněmi jsou zbarvené potravinářským barvivem,“ popisuje.

Naopak Brazílie s fazolemi, Německo s kysaným zelím a Argentina s omáčkou chimichurri jsou stále ve hře

A na jaké reportáže z Brazílie se můžeme těšit? „Třeba na to, zda v Brazílii fandí fotbalu indiáni, nebo o brazilském rasismu,“ odpovídá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: prh
Spustit audio