Jak vypadá fotbalový protest proti korupci? Hráči si v úvodu přihrávají a nejeví zájem o hru

23. září 2019 11:20

Před dalším fotbalovým víkendem se i na Královéhradecku napříč oddíly všech výkonnostních kategorií mluvilo o tom, jestli se někdo přidá k týmům Spartaku Opočno a SK Přepychy. Ty netradičním začátkem vzájemného zápasu protestovaly proti poměrům v českém fotbalu a věřily, že se k nim přidají i další. Zapojit se chtělo třeba "béčko" Kostelce nad Orlicí, pochopení ale u soupeře z Častolovic nenašlo. 

Čtěte také

Protest, který spočívá v tom, že si hráči obou soupeřů v úvodu přihrávají ve středovém klubu a nejeví zájem o hru, se v Častolovicích nekonal. Domácí byli proti, proč, sami vysvětlit odmítli.

A tak bude muset trenér kosteleckého „béčka" Milan Bořek hledat další tým, který jeho výzvu k zapojení vyslyší.
„Poptám se dalších soupeřů. Pokud k tomu budou přístupni, tak bychom tuto akci, jak se říká, podpořili. Já osobně i s hráči bychom to podpořili."

Hráči Kostelce by se k protestu přidali, ale podle záložníka Antonína Řeháka by to stejně nejspíš nemělo smysl.
„V jednom směru se s tím dá souhlasit. Protože víme, co se v tom fotbale děje. Ale zároveň všichni víme, že to určitě nepomůže."

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

Jak Antonín Řehák dodal, ty, kteří se odmítnou zapojit, chápe. Fotbal se podle jeho slov na téhle úrovni hraje pro radost a s čistou hlavou.
„Ti, co ten fotbal dělají tam nahoře, tak se tomu budou možná tak akorát smát. Tak si myslím, že si tím jen ubližujeme sami. Protože hrajeme fotbal pro radost."

Čtěte také

Možná se trochu ulevilo rozhodčímu - i když sudí Lukáš Gernát je po patnácti letech pískání už docela zkušený a se situací by si nejspíš poradil. I proto, že měl i přesné instrukce od okresního svazu v Rychnově, co dělat, pokud by k protestu došlo. Oba týmy by nejprve upozornil.

„A v případě, že by se to opakovalo i podruhé, tak se potom pozvou kapitáni a trenéři a zopakuje se jim podruhé, že je to nesportovní a nesoutěživé. A kdyby se to opakovalo i potřetí, tak se zápas ukončí," říká Lukáš Gernát.

A pak by přišla na řadu sportovně-technická komise, která by rozhodla o trestu pro oba soupeře.

Svaz postoj protestujících respektuje, kluby by ale podle něj měly svou nespokojenost se stávající situací vyjádřit ve svazových volbách.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související