Jak vrátit džina do lahve? Impeachment smí trvat do konce Trumpových dní, říká americký právník

Jak dopadne druhý pokus o impeachment odstupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa? Byl nedávný útok na americký zákonodárný sbor vyvrcholením celospolečenské krize? A co může Česká republika čekat od nové vlády Joea Bidena? Jan Kaliba se ptal Normana Eisena, spoluautora první ústavní žaloby na Donalda Trumpa a také bývalého velvyslance Spojených států v Praze.

To, co jsme tady ve Washingtonu 6. ledna viděli, bylo bezprecedentní. Politologie nám ale říká, že v každé demokratické společnosti se najde minoritní část antisystémových lidí. Je tedy současná situace ve Spojených státech něčím výjimečná, nebo se to pořád vejde do tohoto pravidla?

Čtěte také

Jsem z generace, která věřila, že jsou Spojené státy americké imunní vůči tomuto extrémnímu chování, které jsme bohužel viděli v centru mnoha jiných demokracií. Moje maminka mě ale vždy varovala, že vůči němu imunní nejsme, že stát se může cokoli, a teď víme, že měla pravdu. Myslím si, že by v nás tahle událost měla vzbudit větší sympatie se zbytkem světa a snad i ti lidé, kteří mají rádi demokracii všude po celém světě, budou cítit sympatie k nám.

Na druhou stranu jsme vždycky věděli, že zde je malá skupina těchto násilných pravicových extremistů: například Timothy McWeigh, pachatel bombového útoku v Oklahoma City, Ku-klux-klan, jsou tu zastánci nadřazenosti bílé rasy, antisemité. To, co je ale odlišné, je, že tu teď máme prezidenta, který to podporuje a podněcuje. A to je pro naši zemi obrovská výzva. Na tomto chování bylo oficiální razítko. Každý, dokonce i Trump, byl nakonec donucen to násilí odsoudit, což je tedy dobře. My se ale teď budeme muset soustředit na to, jestli dokážeme toho džina, který byl vypuštěn z lahve, vrátit zpátky.

Na to se právě chci zeptat. Donaldu Trumpovi dalo hlas ve volbách více než 74 milionů Američanů, samozřejmě z různých důvodů. Ale i když Trump teď bude podle posledních průzkumů odcházet z funkce coby prezident s nejnižší popularitou v měřené historii, tak stále má i po událostech z Kapitolu miliony a miliony příznivců. Co je teď potřeba, aby se podařilo vyhnout nějaké formě společenského kolapsu?

Myslím si, že pro tento úkol není nikdo lepší, než Joe Biden. Přináší centristickou zprávu, nabídku spolupráce, jakožto demokrat má dlouhodobé vztahy s republikány a podle mě je to jeho zásadní výhoda. A je potřeba také zdůraznit, jak jste správně říkal, Jane, že drtivá většina násilí odmítla. Aktuálně Donalda Trumpa podporuje nejméně lidí v historii, ta čísla se pohybují okolo 30 procent, což je výrazně méně, než měl kdykoli předtím. A mnoho lidí z těch, kdo pro něj hlasovali, průzkum za průzkumem odsuzují násilí. Ty nejextrémnější formy násilí, které Trump podpořil a ke kterému vyzval.

Já si doopravdy myslím, že on podněcoval k násilí nejen projevem, který přednesl před útokem 6. ledna, ale už předtím měsíce vyzýval k násilí, když říkal, že byly volby ukradeny, že byla ukradena demokracie. Je pochopitelné, že pokud lidé věří, že jim někdo jejich hlasy, jejich demokracii ukradl, chtějí s tím něco dělat. Trump samozřejmě lhal a je potřeba jej za to hnát k zodpovědnosti, ale jsou zde myslím do budoucna přísliby, že se z toho můžeme dostat. Uvidíme, jestli budou republikáni ochotni jednat s Bidenem a domluvit se na nějakých kompromisech, dosáhnout společně řešení našich problémů.

Čtěte také

Vy jste spolu s konzervativním kolegou napsal pro New York Times komentář, ve kterém tvrdíte, že kdyby šéf republikánů Mitch McConnell chtěl, mohl Senát stihnout soud s Donaldem Trumpem ještě před koncem jeho funkčního období. To se nestane, Senát bude Trumpa soudit až po jeho odchodu z Bílého domu. Zaznamenal jsem pochyby, jestli je to vůbec v souladu s Ústavou.

Ne, nejsou žádné pochyby. Jednoznačně to je v souladu s Ústavou, právní princip je jasný: impeachment může pokračovat dál až do posledního dne života. Diskvalifikace, to je to klíčové. Například v 18. století jsme měli impeachment Williama Blunta, impeachment a soud se také konaly až po jeho odchodu z úřadu. V 19. století jsme měli případ Williama Belknapa, i tento impeachment se konal až po jeho opuštění úřadu. Neexistuje důvod, proč by se totéž nedalo aplikovat na prezidenta. John Quincy Adams, syn jednoho ze zakladatelů Spojených států, slavně řekl, že se impeachment může konat až do posledního dne života, což je přesně pravda. Celá řada právních názorů, které jsme slyšeli od prezidenta Trumpa, je nesmyslná.

Kolik republikánů je pro impeachment Trumpa potřeba přesvědčit? Očekává Norman Eisen od Joea Bidena vzhledem k Evropě „tvrdou lásku“? Poslechněte si celý rozhovor vedený Janem Kalibou.

autoři: Jan Kaliba , jkh
Spustit audio

Související